Протестиращи поискаха спешна среща с Плевнелиев

Незабавна среща с президента Росен Плевнелиев и национална кръгла маса, на която ще представят конкретните си искания поискаха днес на пресконференция в БТА от Граждански форум на националните протести.

Срещата да се излъчва по БНТ и БНР и на нея да не присъстват политически партии, а само представители на инициативните комитети по градове. За това настояват още протестиращите, които се представят като координатори на протестите в близо 24 града, сред които София, Варна, Благоевград, Велико Търново, Павликени, Сандански, Петрич, Самоков, Гоце Делчев, Дупница, Сливен, Перник, Пазарджик, Стара Загора.

В отговор на въпрос координаторите на протестите по места днес в София обявиха, че нямат разминаване с организационните групи на протестите, които днес дадоха пресконференция в Сливен.

Няма драма, нито конфликт, в непрекъсната връзка сме с протестиращите в Сливен, утре на общонационалния протест обединението между нас ще стане факт, заявиха координаторите на протестите.

Разединението между двете протестиращи групи няма, но има определени атаки от страна на ГЕРБ за филтриране и разединение на протестите, посочи координаторът на протеста на "Орлов мост" в София Янаки Ганчев.

Координатърът на протеста в Благоевград Людмила Манова заяви, че Гражданският форум се разграничава от Националната асоциация на свободните (НАС) "Свободен избор", председателствано от Андрей Слабаков, които днес организираха кръгла маса в София, с искания за гражданска квота в управлението.

"Разни актоьри, музиканти, в момента се опитват да "яхнат" гражданската вълна, а те не са били на нито един наш протест и нямат право да имат каквито и да е искания на гърба на хората", заяви Манова.

Ганчев припомни, че протестът утре в София ще тръгне в 11.00 ч. от два лъча - единият от сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), а другият - от езерото Ариана, като двете протестиращи групи ще се съберат пред парламента.

Исканията са за: разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, като се сезира прокуратурата и съдебната власт; парламентът или президентът да наложат мораториум на декемврийските и следващите сметки за ток; Народното събрание да обяви за невалидни сметките на физически и юридически лица за електроенергията до приключване на разследването; разпускане на ДКЕВР, без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите я до този момент; да се осигури 50 процента гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни лицензионни органи с право на блокиращ глас; премахване на ДДС върху електроенергията с указ на президента; да се направи пълно разследване на дейността по време на управлението на последното правителство от 2009 г. досега за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на еврофондовете и на заменки, както и на предишното правителство; незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие и въвеждане на право на отзоваване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини