Крайно тежко е състоянието на двама от натровените младежи

Състоянието на двамата пациенти с отравяне - 18-годишното момиче и 16-годишното момче, остава крайно тежко. Те остават в Централна реанимация в коматозно състояние, съобщиха тази сутрин от "Пирогов".

17-годишният пациент, който беше в Детска реанимация, вече е преведен в Детската токсикология. И четиримата пострадали, които са настанени в Клиниката по токсикология продължават да са в тежко, но стабилно състояние, уточняват от лечебното заведение.

БГНЕС припомня, че шестимата младежи бяха приети в МБАЛ-Благоевград след отравяне с метилов алкохол след купон, състоял се в неделя вечерта в село Падеш. След това бяха транспортирани към "Пирогов".

Основната версия на полицията по случая е, че компанията са пили течност за чистачки, оставена от бащата на едно от пострадалите момичета в стъклена бутилка в мазето. Децата взели отровната течност за ракия, за да си допият. Първоначално младежите пили бира на партито. Бирата обаче свършила и домакинята намерила две бутилки от по литър и половина, които били с розов цвят. Те помислили, че това е ракия и я пили като я разреждали със сок. Така изпили целите три литра.

Лекарите не знаят каква е концентрацията на метанола в течността, тъй като тя не е била в оригинална опаковка, но могат да направят предположение по тежкото им състояние и изследванията за концентрацията на метанол в кръвта. Според д-р Кръстев от ОАРИЛ в Благоевград, 50 милиграма от течността са достатъчни, за да предизвика тежка интоксикация на организма.

Д-р Мирослава Петкова от "Пирогов", която е и национален консултант по токсикология, заяви, че постоянно се следи състоянието на младежите, създадена е перфектна организация и се действа професионално. Националният консултант по токсикология посочи, че натравянията с алкохол се увеличават и възрастта пада, понякога има случаи на препили 10-12 години деца.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини