ЕРП-тата обясниха за високите сметки. Не били джипове, а хеликоптер

На фона на нарастващите протести срещу високите сметки за ток представители на електроразпределителните дружества у нас излязоха със своите позиции.

В сутрешния блок на Нова Телевизия мениджъри от EVN, ЧЕЗ и Енерго-про коментираха защо потребителите бяха изненадани с изключително завишени суми за изразходваната електроенергия. За пореден път те изтъкнаха като аргументи за шоковите сметки увеличената цена на тока с 14%, повечето почивни дни около коледните и новогодишните празници и съответно увеличената консумация на ток.

Изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България" Стефан Апостолов беше категоричен, че компанията е инвестирала изключително много средства в системите си, което по думите му изключва възможността за грешки при отчитането на използваната електроенергия.

„Потреблението е индивидуално и то се засича индивидуално", изтъкна той. В тази връзка Апостолов съобщи, че до момента от компанията са проверили 1 600 сигнала за съмнения за сгрешени фактури и само 11 от тях са се оказали основателни. „Нашите проверки доказаха, че има съвпадение между изразходваната електроенергия и отчетената", изтъкна още представителят на ЧЕЗ.

Думите му бяха подкрепени и от председателя на Управителния съвет на Енерго-Про Пламен Стефанов. На въпрос защо след като ЕРП-тата са очаквали потребителите да получат по-високи сметки не са ги подготвили по-рано и не са ги уведомили, той отговори: „Опитахме се и уведомихме потребителите за по-високите сметки веднага щом те станаха факт". Той посочи, че електроразпределителното дружество ще се самосезира за някои по-високи сметки.

Шефът на Енерго-Про призна, че е възможно да има единични случаи, при които някои електромери да отчитат погрешно консумираното електричество, но беше категоричен: „Проблемът не е в електромерите. Недоволството на хората показва един друг проблем - че в обществото има едно непознаване на общите разходи, които са необходими за функциониране на енергийната система като цяло и че електроразпределителните дружества са само част от веригата, която достига до домовете на хората".

В тази връзка от ЕРП-тата обещаха на потребителите още в следващите им фактури за ток да има подробни обяснения на различните компоненти, които формират сметките.

Представителят на EVN разясни, че ДКЕВР всяка година има ценово решение, което определя границите, в които ЕРП-тата могат да се вместят. „Ако разходите са над определените, те са за сметка на дружеството", обясни Калина Трифонова и даде пример с миналата зима, когато положението е било много тежко и се е наложило да бъде нает хеликоптер, за да бъдат отстранени проблемите по електропреносната мрежа. Трифонова подчерта, че разходите около хеликоптера са били изцяло за сметка на дружеството.

„Хората трябва да бъдат спокойни, в сметките на тока не влизат почивки и джипове", увери тя по повод медийни публикации.

„Ние сме част от една енергийна верига. Електроенергията е по-особен вид стока - едновременно се добива и употребява, едновременно е услуга и доставка. Тоест, трябва да се поддържа каналът, по който върви стоката и това са разходи, които влизат в цената. Трябва да е ясно, че този канал навсякъде в света, включително в България, е достигнал до формата на естествен монопол", обобщи Апостолов. Той посочи, че навсякъде този монопол се регулира от ДКЕВР, която определя и цената.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини