Съдът отмени разширяването на Синята зона в Хасково

Демонтирането на бариерата пред паркинга на областната администрация. По силата на съдебното решение там няма да има Синя зона, а е извън платения паркинг. Следователно е безплатна

Хасковският административен съд отмени решението на Общинския съвет, с което Синята зона се разширяваше с още четири района за платено паркиране. Това стана след обжалване от областния управител Ирена Узунова.

Ябълката на раздора се оказаха две от новите улици, които влизаха в Синята зона – ул. „Патриарх Евтимий”, в чийто долен край бе служебния паркинг на областната администрация, както и ул. „Атон”, ползвана за паркинг от МВР. Още след приемането на това решение от областната администрация върнаха на ОбС решението за преразглеждане с мотив, че общинските съветници са нарушили собствената си Наредба (за обществения при ползването на ППС), като не са съгласували промените с КАТ - Пътна полиция. Шефът на ОбС Иван Иванов обаче изобщо не го вкара в дневния ред с обяснението, че разширяването на Синята зона е съгласувано с Транспортната комисия към общината, в която влиза и представител на КАТ.

При разглеждането на казуса магистратите са отбелязали, че на заседанието на Транспортната комисия е присъствал представител на Областното пътно управление. А това не може да се разглежда като „съгласуване с КАТ - Пътна полиция. Освен това, пише още в мотивите на съдебното решение, съдът не споделя виждането на представителя на ОбС, че терминът „съгласуване” всъщност означава „информиране”. Магистратите отбелязват още, че след гласуването на това решение е било поискано съгласието на КАТ, но шефът на Пътна полиция е дал отрицателно становище.

Поради установените нарушения на закона административният съд отменя изцяло решението на ОбС, с което се разширяваше Синята зона с още четири паркинга. Така освен проблемните „Патриарх Евтимий” и „Атон” отпадат и двата паркинга на ул. „Козлодуй”, които бяха включени в докладната.

С разплитането на казуса се е заела лично шефката на административния съд в Хасково Теодора Точкова, която е председател на съдебния състав. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

През декември миналата година обаче, след като стана ясно, че разширяването на Синята зона ще влезе в съда, Общинският съвет промени самата Наредба за обществения ред при ползването на ППС, като изхвърли КАТ от списъка с институции, с които трябва да се съгласува организацията на движението в града. Това решение обаче също е атакувано в съда.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини