Военните ще протестират с патриотично шествие

Военните в армията протестират с патриотично шествие заради несъгласието им с политиката на Министерството на отбраната. Тъй като по закон те нямат право да протестират, през февруари ще излязат на патриотично шествие, предаде bTV.

Към него ще се присъедини и синдикатът на цивилните служители в отбраната.

Легия Раковски поиска повече яснота за предстоящите съкращения в армията тази година. Според председателя на организацията става дума поне за 2000 души. Други 1500 напуснаха миналата година. 850 от тях офицери, придобили стаж за пенсиониране заради влязлото в сила от тази година изискване за възраст при пенсиониране.

„От тази патова ситуация трябва да се намери решение. Не може така да се продължава, най- подготвените бяха принудени да напуснат - новите момчета много бързо се налага да влязат в строя”, заяви о.р. майор Иван Милов.

Цивилните служители в отбраната също ще протестират, защото смятат, че договореното срещу пенсионната възраст увеличение на заплатите тази година трябва да е еднакво за военни и цивилни.

"Този акт има и дискриминационен характер. От една страна само на основание обществено положение на една категория персонал заплатите се вдигат с 9% , става дума за военните , а за цивилните със 7 %”, обясни Тодор Воденов. Според Иван Георгиев това е прецедент, досега не е имало разделение на една категория по - нисък на друга по- висок . Всичко работят за това министерство и трябва да получат еднакво увеличение, уточни той.

Увеличенията на заплатите бяха обнародвани в държавен вестник вчера и тъй като не са начислени от финансовите служби за януари, парите ще бъдат изплатени с февруарските заплати, поясниха от Министерство на отбраната.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини