Платиха им. На всеки 30 минути работниците от ВМЗ ще могат да си получават парите

Днес преведохме близо 4 милиона лева за заплати на "ВМЗ–Сопот", като тези пари са получени след приключване на една от сделките. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Работниците в предприятието днес ще получат всички дължими заплати от октомври насам, включително и тази, която имат да вземат от понеделник (за януари), обясни премиерът, цитиран от "Фокус".
 

Преди два дни министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че плащания на работниците от ВМЗ от държавния бюджет няма да има и те могат да получат някакви пари едва след като се приватизира заводът.

"Договорихме се с банките, данъчните ще разблокират сметките и на всеки 30 минути работниците ще могат да си получават парите", каза Борисов.
Той пожела на работниците приятни почивни дни и отново им се извини за създаденото неудобство, но посочи, че той най-малко има вина за това, което се случва в завода.

"Всичко оттук нататък е работа на синдикатите", посочи още министър-председателят. По думите му ситуацията във "ВМЗ-Сопот" е толкова тежка, защото в продължение на 20 години този завод е натрупал над 180 милиона дългове.

От думите на Борисов стана ясно, че директорът на ВМЗ е управлявал некадърно предприятието и трябва да бъде освободен.
"Считам, че директорът на "ВМЗ" – Сопот е един слаб директор. Аз не го одобрявам, защото не е моя работа; вече един месец всеки ден да се занимавам с него, и - да - мога днес да кажа, че сме направили всичко възможно хората да си получат заплатите", заяви Борисов.

Той бе категоричен, че във военния завод трябва да влезе прокуратурата.
"Синдикатите ми споделиха дори, че през годините цели инсталации са се изнасяли от този завод и виновните затова трябва да бъдат съдени", подчерта Борисов, цитиран от Bnews.
За това вече е разговарял с главния прокурор лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, обяви самият той. По думите му предприятието е разграбвано. Синдикатът разполага със снимки на изтръгнати и отмъкнати от завода стругове, които е предоставил на Сотир Цацаров.

Министър-председателят направи изявлението след среща с Тренчев и Пламен Димитров, президент на КНСБ. На срещата присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Според Борисов правителството е положило много усилия за възстановяване на състоянието на завода, като преди Нова година са преведени над 1 млн. лева, за да може работниците да получат пари преди празниците. Цели 6 млн. лева сме дали за възстановяването на "ВМЗ-Сопот" през изминалата 2012 година. Ние изрично посочихме, че тези средства са за заплати на работниците, а разбираме, че са купувани суровини. КНСБ дори твърдят, че някой материали са купувани на три пъти по-висока от производствената цена, посочи премиерът.
 
"Всеки ден сме се борили за ВМЗ - Сопот", каза по-рано Бойко Борисов по bTV.
"С какво съм заслужил да ми дават кромид лук - за 20 години те не са казвали какви са причините и не са си реконструирали завода. Поне 100 съвещания съм направил и да ми дадат кромид лук. Защо не дадат кромид лук на Сатнишев?", добави Борисов.
От 14 млн. дългове ги сведохме до 1 млн. и това е факт, положил съм максимални усилия, посочи още Борисов пред телевизията.

Лидерите на двата синдиката изразиха задоволство от решението на изпълнителната власт и съобщиха, че още днес ще препоръчат на своите структури да прекратят стачката. Те са предложили на премиера вместо да се внасят фойерверкитеда се правят в завода в Сопот.

Миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на "ВМЗ-Сопот” от забранителния списък за приватизация. До законовата поправка се стигна след проваления опит за раздържавяване, в който не се стигна до подаване на обвързваща оферта от единствения кандидат.

Задълженията на ВМЗ Сопот са над 150 млн. лв., а двама от кредиторите вече поискаха завода да бъде обявен в несъстоятелност.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини