Разяснителната кампания за референдумa приключва, в събота - размисъл

Тази нощ приключва разяснителната кампанияза първия в историята на България национален референдум след демократичните промени.

Българите ще могат да дадат своя глас в неделя. Въпросът е: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Утре е ден за размисъл и е забранена всякаква агитация. На допитването в неделя ще се гласува с бяла бюлетина. Отговорът трябва да бъде нанесен със син химикал и знакът хикс.
Невалидни ще се считат бюлетините, на които има повече от едно отбелязано поле, или маркировка, различна от официално обявената. По бюлетината не трябва да се драска или да се пише. След като бъде нанесен изборът, тя се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна, съобщава БНТ.

За да се счита за валиден, на референдума трябва да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори (60,2% от имащите право на глас или около 4 144 341 души) и повече от половината да са отговорили на въпроса със "да".

Провеждането на плебисцита ще струва на държавата близо 14 милиона лева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини