Сметка: Евтините държавни дърва почти колкото частните

Евтините държавни дърва излизат по-скъпо от тези в търговските складове. До този извод стигнал възрастен човек от хасковското село Николово, който си поръчал цепеници от областния град. В почивния ден днес в склада на фирма „Транс” на "Кърджалийска" работници товареха камиона за Николово. Цената на тон дърва в хасковските складове почти навсякъде е 150 лева.

Според Недялко Петков, кмет на едно от селата в общината – Маслиново, тази сметка обаче трудно ще излезе. По думите му цената на държавните дърва стига най-много до 60 лева за кубик, заедно с транспорта от сечището до селото. За рязане вземат по 5 лева. Що се отнася до цепенето, „всеки може да си нацепи”.

„Не всеки може, има възрастни и болни хора, които едва вървят, та ще цепят дърва”, смята Таня Радичева от фирма „Транс”. Според нея държавните дърва излизат по-евтино за по-младите, които по-лесно се оправят. С възрастните обаче не е така.

„Дядото от Николово се отказа от евтините дърва, защото видял зор да намери хора да му ги нарежат. После пък да му ги нацепят. Накрая като ударил чертата излязло, че му е по-евтино, пък и по-лесно, да си поръча от складовете”, разказа Радичева.

В един тон има 2.1 – 2.2 кубика дърва. В община Хасково цената им в самото сечище е 42 лева за кубик, но заедно с транспорта, особено до по-отдалечените села излиза максимум 57-60 лева, пресмятат селски кметове. Плюс 5 лева за рязане – 65 лв. горе долу колкото и частните, при това без разправията да търсиш хора за рязане и цепене.

В съседната стамболовска община пък била определена цена от 36 лева за кубик. „Ей това са евтини дърва”, сравняват хасковските селски кметове с известна завист. Разликата е само няколко лева, но на село „цепят стотинката”, обясняват управниците. Затова и правят списъци за държавните цепеници.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини