За първи път български флаг ще бъде поставен на Южния полюс

За първи път български флаг ще бъде забит на Южния полюс. Това каза пред журналисти проф. Христо Пимпирев, преди да отпътува от Летище "София". Това е една от трите най-екстремни точки на Земята, които всеки се стреми да достигне - Южният полюс, връх Еверест и Северният полюс, допълни Пимпирев.

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержав заминават за Южния полюс. Двамата са включени в състава на международна експедиция, посветена на годишнината от покоряването на полюса от експедициите на Руал Амундсен и Робърт Скот.

От Пунта Аренас самолетът с групата ще кацне първоначално при полевия лагер "Union Glaciar", в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсент, за двудневна аклиматизация, след което ще продължи до полюса. Там ще пренощуват на палатки при температура около минус 35-40 градуса и на другия ден се завръщат в Пунта Аренас. От там Пимпирев ще отпътува за българската база в Антарктида, където ще се работи по три международни проекта, свързани главно с климатичните промени.

За мен това е 21-та експедиция, живял съм три месеца на палатка с англичани при минус 20 градуса и съм свикнал, не вярвам с нещо да ме изненада Южният полюс, но все пак е едно предизвикателство, отбеляза проф. Пимпирев.

Отиването ми до Южния полюс струва 43 000 долара, което изцяло е поето от моя монголски колега, разказа ученият, цитиран от БТА.

Според Пимпирев може би след 50 години, когато се появят българи, "направили" богатството си със собствените си ръце, да пожелаят да практикуват екстремен туризъм. Сега такъв тип туризъм е популярен в развитите страни. "В България отскоро и ненадейно забогателите хора все още се блазнят да ходят до Бора Бора, Хаваите и други подобни изтъркани дестинации. За богатите западни туристи емоцията е да се качат на най-високия връх на земята, да отидат в Антарктида, Арктика", каза професорът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини