Видео показва полярната нощ на Южния полюс (видео)

Заснемането на Южния полюс през полярната нощ е трудно. Температурите под -70 ° C не са рядкост. Кабелите се чупят като спагети, LCD дисплеите замръзват, дори електронните компоненти спират да работят.

Камерите винаги трябва да се загряват, да се променя предавката за контрол на движението, а настройките да са издръжливи на бури.

Много от кадрите във видеото са заснети за 24 часа или повече, за да заснемат пълен оборот на земята около оста ѝ.

Видеото е заснето от Бенджамин Еберхард, оператор на експерименти и астрофизик в IceCube Neutrino на станцията на южния полюс Амундсен-Скот. Той прекара пълна зима на полюса, но е наледа от повече от година. Самият IceCube е огромен детектор за неуловимите частици неутрино. По-голямата част от него е в леда, с обем кубичен километър. На дълбочина между 1450 и 2450 метра в сондажи стотици детктори - по 60 на един кабел, регистрират преминаването на неутрино - загадъчните частици, които във вода (или в случая - чист лед) се движат по-бързо от светлината, тъй като за разлика от нея не взаимодействат с нищо. Детекторите хващат лъчението на Черенков, което е единствения знак за посещение на неутрино.

В забележителното видео, което е в 8К, виждаме само съоръженията над леда и голямото, гълно със сияния и звезди небе по време на полярната нощ над Южния полюс.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини