Осиновители връщат 3 деца в Дом, били големи

Малките от "Асен Златаров" имат шанс за нови родители. Големите-минимален

Три хасковлийчета в тинейджърска възраст са били върнати от осиновителите си в дом „Асен Златаров“, заради неуспешна адаптация в новите им семейства, съобщиха хасковските социални. Последният случай е отпреди две години, на 15 годишен младеж от дома. Тенденцията е да не се търсят деца в пубертетната и предпубертетна възраст, заради трудна "стиковка" с новите им родители, коментират от хасковската социална служба по повод започналата в понеделник съдебна процедура по осиновяване на 14-годишно момиче от дом „Асен Златаров“. Ако поредният опит стане фак, ще бъде най-голямото осиновяване в хасковско.  За разлика от предишните случаи, кандидат осиновителите не са българи, а американците.  

Бет и Ерик от щата Пенсилвания вече имат 10 годишен син, но пожелали да отглеждат и българче. Харесали девойката след 5-дневни лични контакти в Хасково, миналата седмица. С подадените документи в Софийския градски съд са стартирали специалната процедура на Министерството на правосъдието, която касае международните осиновявания. Очаква се, тя да завърши в края на януари. Едва тогава девойката заминава окончателно за страната на неограничените възможности. В продължение на две години, американските социални служби ще следят осиновителите и детето и ще информират хасковските си колеги за процеса. Ако той е неудачен, детето ще бъде върнато. Иначе става американче.  

„Асен Златаров“ е домът, където осиновяванията вървят най-трудно заради възрастта на децата. Там все още има 57 деца от 65 места. В дом „Надежда“ вече има само 8 малчугани, които се обгрижват в 19-та детска градина. Още 35 деца от 0 до 3 години има в бившия „Майка и дете“, до ОУ „Любен Каравелов“. Капацитета там е 100 деца. До 2015-та година социалните домове от този тип трябва да се закрият, а децата да си намерят семейства. Освен осиновявания, другата възможност е приемни семейства. Такива в хасковско са вече 41, като огромното мнозинство са професионални, тоест майките получават възнаграждение за да се грижат за взетото от дом дете.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини