Арменците пенсионираха „дядовците” начело на църквата си

Архимандрит Абгар Овакимян

Арменската православна църква е на път да изпрати в забвение обръщението „дядо” предназначено за духовните водачи. На днешният храмов празник на хасковската арменска църква бе пристигнал лично архимандритът за цяла България Абгар Овакимян. Младият мъж/ видимо малко над 30-те/ изглеждаше внушително и на място докато отслужваше литургията по повод Сурп Степанос-арменският свети Стефан. Свещеникът излъчваше духовна тежест и без съмнение бе припознат от паството си за божи човек и техен пастир.

Малкото което се знае за архимандритът, е че завършил образованието си зад океана. Заради качествата си бил определен за духовен водач на всички български арменци, една от многобройните и вековни диаспори в България.

Арменската църква пък е с хилядолетни традиции. Това е най-старата православна църква в историята на християнството, което явно не и пречи да се модернизира. За сравнение, висшият клир в България/с редки изключения/ е на такава преклонна възраст, че даже и дядо звучи като комплимент за младост.

В България „дядовци” са всички от Митрополит нагоре. С времето стават още по-големи дядовци, защото са почти пожизнени на тоя пост. Патриарх Максим например почина като глава на Българската православна църква на 98 ! години, след повече от 4 десетилетия като несменяем патриарх.

Тази закостенялост според мнозина, е една от причините родната църква да изглежда демоде, особено за хора расли и възпитавани в атеистично време. За най-младите пък да не говорим. Стара истина е, че за религията винаги е било най-важно да можеш да се припознаеш във водача си.

Г.Христов

Отецът си тежеше на мястото

В храма дойдоха малки и големи

Известната хаджийка Кака Снежка Гарабет веднага се зае да дарява неща на децата
Църковният празник бе повод арменската общност в Хасково да се събере
Мадах-арменският курбан за раздаване
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини