Деца на „Климент“ събират парички за зачернено семейство на съученичка

Георги Делчев с тортата която бе откупена за 100 лв

Над 100 деца от 4-тите класове на ОУ „Климент Охридски“ и техните родители събират парички за семейството на своя съученичка, което преживя лична трагедия този юни. Тогава по време на раждане умира майката. Новородената сестричка пък е настанена в Дом поради пълната невъзможност на бащата да се грижи за двете си деца. Нямало кой да помага на родителят, а и той бил без постоянна работа. Бащата е строител, но заради кризата в бранша, често стоял безработен. Искал обаче да си прибере детето вкъщи за Нова година, когато направи поне половин годинка.

За да му помогнат, родителите на 4-класниците превърнали кухните си в сладкарски цехове. Деца и възрастни заедно приготвяли лакомства, които се предлагат на базар в коридорите на корпусът за начално обучение в школото.

Продажбите стават на междучасията, а по време на часовете, деца от различни класове се въртят за да преподреждат масите и да дежурят пред щандовете. Усмихнатите малчугани ентусиазирано предлагаха стоката си, поднасяха я в зависимост от всички хигиенни изисквания-с найлонови ръкавици на ръцете. Освен с гарантирано качество, храната привличаше и с цената си. Кексчета, петифури, банички вървят на символични цени-от 20 до 50 стотинки. В знак на съпричастност, децата си купуват закуските от там вместо от училищната лавка. За два дни вече са събрани стотици левове. Ударно купуват и родителите. Шоколадова торта приготвена от 4-то класника Георги Делчев и майка му, бе откупена за 100 лв, най-големият засега принос към кампанията. 

Любопитното е, че децата не знаят/ а и да знаят, не казват/ името на своята съученичка. Взето е решение, детето да се запази в тайна, за да се пощадят чувствата му. 

Това е втората акция в помощ на зачерненото семейство. Още за първия учебен ден, педагозите организирали набирането на средства за екипировката на ученичката си. Те били предадени на бащата. Впоследствие, е организиран и базарът, вече за да се подпомогне таткото да си вземе по-малкото детенце в къщи.

Произведените сладки вече са толкова много, че целия начален курс на Климент не може да ги изяде, констатират учителите. Понеже храната все пак е бързоразваляща се, се обмисля разкриването на допълнителни щандове в основния корпус на училището. Идеята, да бъдат привлечени към инициативата и други хасковски училища обаче се видя притеснителна за хората от „Климент“. Не искали да досаждат, пък и нямали технологичната възможност да пренасят продуктите до други места. „Който пожелае може да дойде да купи. Истинската помощ за семейството е ако се помогне на бащата да си намери постоянна работа“ казаха учителите. 

41-годишният Сергей Емилов вече си е намерил работа, сподели самият той пред Haskovo.net. Работел в местна строителна фирма, но твърде отскоро за да събере необходимите средства, за да си гледа детето в къщи. Плахо се надяваше да му позволят да остави дъщеричката си в дома за още 3 месеца, докато си стъпи на краката.

Г. Христов

Продажбите вървят ударно на всяко междучасие
Децата пипат храната само с ръкавици
3-токласници нагъват домашно приготвен кекс
По време на час, доброволци дежурят пред щандовете
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини