Митничар от Свиленград аут заради диплома менте, друг уволнен за контрабанда

Кирил Мараджиев (най вдясно) в залата на хасковския съд

Инспекторът от свиленградската митница Янко Начев е бил уволнен със заповед на шефа на агенция „Митници“ Ваньо Танов, съобщи „Старият мост“. Отстраняването на дългогодишния служител е заради представена фалшива диплома, една от четирите, за които от агенцията обявиха миналата седмица.

Начев представил дипломата си от Шуменския университет при преназначаването си от трудово на служебно правоотношение в средата на тази година. От Свиленград дипломите си за висше са представили 70 служители.

От централата на агенцията обаче предали дипломите на министерството на образованието за проверка, където истината лъснала.

Освен Начев от Свиленград, „калинки“ се оказали двама от Аерогара София и един от митница „Столична”. Техните ментета са „издадени” от УНСС, Бургаския свободен университет и Шуменския университет. Материалите по тези случаи са изпратени по компетентност на органите на прокуратурата.

Заради конфуза с фалшивите дипломи от Агенция „Митници“ започват проверка на всичките около 2 300 митничари в страната, които са назначени по служебно правоотношение. Инспекцията ще засегне всички държавни служители, независимо дали са в специализираната, или в общата администрация. Така, освен седемдесетте, преназначени през юли, ще бъдат проверени дипломите на още 230 митничари от Свиленград.

Междувременно стана ясно, че арестуваният за крупна контрабанда на цигари митнически инспектор Кирил Мараджиев също е бил уволнен. Шефът на агенцията Ваньо Танов го уволнява поради повдигнатото му обвинение за престъпление, извършено в качеството му на длъжностно лице.

Бившият шеф на митницата в Свиленград Мараджиев бе арестуван на 16 ноември заедно с още 7 души заради контрабанда на тир с нелегални цигари за 3.5 млн. лв. По-късно прокуратурата поиска „задържане под стража“ на четирима от тях, а съдът в Хасково остави зад решетките само един. Останалите трима освободи, сред тях бе и Мараджиев, пуснат с най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Прокуратурата протестира решението на хасковските магистрати, но апелативния съд в Пловдив го потвърди потвърди.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини