„ДНЕС“ помага на хора с увреждания за равен достъп до градска и социална среда

На 22.11.2012г. в приемната на ГД „ДНЕС“, гр.Перник, ул.“Св.Св.Кирил и Методий“ №31 се проведе брифинг на тема „Популяризиране на доброволческа инициатива на Движение за национално единство и спасение „ДНЕС помага“ в помощ на хора с увреждания и за равен достъп до градска и социална среда”.

На срещата Георги Първанов – координатор на “ДНЕС” за гр.Перник запозна медиите с основната цел на инициативата “ДНЕС помага”, а именно да се помогне и разнообрази живота на трудно подвижните и самотни възрастни хора и гражданите с физически и зрителни увреждания. Областния координатор сподели пред медиите, че инициативата на ГД “ДНЕС” не е финансирана, както други подобни кампании с европейски пари, а се прави на доброволни начала като за целта Гражданско движение “ДНЕС” и партньорите, които подкрепят инициативата ще привлекат доброволци. “ДНЕС помага” не е празнична инициатива, а е насочена към подобряване живота на трудно подвижни и самотни възрастни хора и граждани с физически и зрителни увреждания, като чрез нея се цели да се постигне равен достъп до гражданска и социална среда, интеграция в обществото, преодоляване на трудния достъп до административни сгради и търговски обекти, равни права и пълноценно и ефективно участие на хората с увреждания в обществения живот на града ни. Доброволческата инициатива е и за стриктното прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждане, а именно:

-      разнопоставеност на хората с увреждания,

-      социална интеграция на хората с увреждания

-      подкрепа на хората с увреждания и техните семейства

-      интегриране на хората с увреждания в работнната среда.

С инициативата “ДНЕС помага” Движението ще се стреми да се подобри възможността на хората в неравностойно положение да получат своята интеграция в обществото, която се осъществява и реализира чрез:

-      медицинска и социална рахабилитация

-      образование и професионално обучение

-      трудова заетост и професионална реализация

-      социални услуги

-      социално-икономическа защита

-      достъпна информация

-      достъпна жизнена и архитектурна среда

Като основни проблеми за хората с увреждания може да се посочат недостъпния градски транспорт, трудно достъпни административни и обществени сгради, както и търговски обекти, високи бордюри, изградените асансьори и ескалатори невинаги работят, липса на достатъчно пешеходни пътеки, не всички светофари имат звуков сигнал, театри, кина, галерии и други културни институции не са достъпни за инвалидни колички, липса на спортни площадки подходящи или специално изградени за хора с двигателни проблеми, недостатъчна възможност за упражняване на избирателните права, липса на туристически културни дестинации за хора с увреждания, неефективно законодателство.

От всичко изложено до тук можем да си направим следните изводи:

  1. Трудно подвижни и самотни възрастни хра и граждани с физически увреждания нямат равен достъп до градска среда, както и равни възможности за социален живот.
  2. Равните права на труд, заплащане, отдих, избирателен вот, културен и социален живот на хорат с увреждания са под въпрос.
  3. По голяма част от хората в неравностойно положение стават заложници не само на собствената си съдба, но и на общенските и държавни администрации.
  4. Голяма част от тези хора имат желание да упражнят конституционните си права, но на практика не могат поради недостъпна гражданска среда.

Набирането на доброволците ще се извършва чрез структурите на ГД “ДНЕС” в Пернишка област и чрез Вас партньорските медии.

В края на брифинга областния координатор напомни на присъстващите медии, че инициативата е национална и се провежда експериментално тази зима в цялата страна в населените места в които ГД “ДНЕС” има свои структури. “ДНЕС помага” ще започне от 01.12.2012г. и ще продължи до 01.04.2013г. На този етап съгласие да партнират на ГД “ДНЕС”- Перник са дали ОСБЧК – Перник и Съюза на слепите в България – Перник. КС на ГД “ДНЕС” – Перник призовава и други организации, които подкрепят инициативата да се присъединят към нея /такива могат да бъдат общината, областната управа, БПЦ, ДСП и всички НПО, които са съпричастни към решаване на гореизброените проблеми.

На всички присъстващи журналисти бяха раздадени материали, /Апел и Формуляр за одобрение на доброволци за участие в кампанията “ДНЕС помага”/ касаещи старта на инициативата “ДНЕС помага”

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини