Прокурорски скандал заради оправдателната присъда на Николов и Стойков

Прокуратурата е оттеглила протеста си срещу оправдателната присъда по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, съобщи БТА, като се позова на източници в Съдебната палата. И.д. главен прокурор потвърди, но обяви, че е започнала проверка срещу обвинителя, взел това решение.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените по процеса срещу тях за изпирането на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. По делото са подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Те също бяха оправдани.

Съдебният състав бе на мнение, че липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите. Делото се гледаше от избрания за член на Висшия съдебен съвет съдия Калин Калпакчиев, който бе критикуван за това от вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.

Според съда обаче прокуратурата е направила грешка като е разделила делата срещу подсъдимите и това е основна пречка за установяване на фактите по делото.

В мотивите си за оправдателната присъда по първото дело Софийският апелативен съд критикува прокуратурата за бездействие и пропуски в обвинението срещу Николов и Стойков. Според съда допуснатите пропуски водят до невъзможност да се установи цялостната картина по процеса. В мотивите си съдът посочва, че част от доказателствата действително са свързани с обвинението, но много други са произволни, необосновани или касаят само общи твърдения.

Първоначално държавното обвинение е протестирало оправдателната присъда, а след това прокурорът Стойчо Ненков е оттеглил протеста.

Пред журналисти изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов каза, че е имал среща с Ненков, на която той му обяснил, че това било вътрешното му убеждение, но не могъл да посочи основни детайли от разследването.
Ненков е поел делото от колегата си Магдалена Лазарова, която също като съдията-докладчик вече е член на ВСС. Така, според Бойко Найденов, Ненков за три дни е решил да изтегли протеста, а действието му било направено в последния момент.

Заради всичко това вече имало проверка, Софийската градска прокуратура е сезирана за възпрепятстване на правосъдието от страна на Ненков. Материали са изпратени и до ВСС.
Сега прокуратурата е поискала възобновяване на досъдебното производство.

Прокуратурата води още едно дело срещу Марио Николов - за източването на средствата по програма САПАРД. По него Николов бе осъден на 12 г. затвор на първа инстанция, но на второ то бе върнато заради науршения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини