Ротари "Хасково-Аида" прегърна идеала на самурая - Мир чрез служба

Дистрикт-гуверньорът на България Атанас Атанасов запознава хасковските си колеги с идеите на Сакуджи Танака

„За мен, безкористната служба е начин на живот“. Това са думите на световният президент на Ротари Сакуджи Танака при поемането на поста му за ротарианската 2012-2013 година. Самурайският смисъл на живота стана мотото и за всички ротарианци по света, включително и едни от най-активните-Ротари клуб„Хасково-Аида“. Вчера се състоя тяхната асамблея, уважена лично от дистрикт-гуверньора на Ротари България Атанас Атанасов. Той запозна хасковските си колеги с идеите на Сакуджи Танака, под знака на които ще мине следващата година за 1.2 млн ротарианци по света. От десетилетия те служат на каузата да изкоренят проблемите в 4 основни направления на живота-изхранване на населението, достъп до чиста вода, образование, здраве.

За хасковските ротарианци, акцентът през следващата година ще е здравето, сподели председателят на Ротари-“Хасково-Аида“ д-р Светла Генова. Ротарианците заделят 5 100 лв за своя проект „Равен шанс“. Той е насочен към децата в неравностойно положение и по-специално тези в дневен център „Марина“. За тях ще бъдат закупени и дарени 34 специални легла с матраци и пълен комплект спално бельо. Един път седмично децата от младежкото ротари, „Интер Акт клуб“, ще посещават и общуват с децата от Марина. Целта е да подпомогнат адаптацията им към реалния живот, да улеснят тяхното приемане за пълноценни членове на обществото.

За своите 8 години съществуване Ротари клуб „Хасково-Аида“ е изпълнил серия проекти, практически улеснили живота на хасковлии. Благодарение на техен проект бе построена една от най-хубавите детски площадки на Хасково-тази в кв. „Орфей“, която освен привлекателна за децата е и достъпна за всяко едно от тях. Включително и тези с увреждания. Ротарианците ремонтираха и освежиха, изцяло със собствени средства, двора и камбанарията на най-големия хасковски храм, църквата „Успение Богородично“, закупиха карти по история за учениците от всички средни училища в областта, издадоха тираж от книжки с полезните „Малки правила за общуване“, подпомагаха детски и младежки инициативи. Изтъкнати местни активисти като Капка Воинска и Николай Господинов пък бяха издигнати до „офицери“ в дистрикт 2482 /България/.

Това прави хасковският клуб един от най-активните измежду 86-те клуба в страната. А членовете му са едва 30.

Пътят на лидера обаче е само за избрани.

Г.Христов

"Мир чрез служба"
Традиционната среща на ротарианците е работна закуска, обяд или вечеря
Младежкото Ротари е едно от най-активните в страната

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини