Бизнесът в Хасково се срина

Димо Маринов ще предложи на местният парламент 5 % данъчна отстъпка

Хасковският бизнес е в истински колапс, стана ясно от днешната пресконференция на местните данъчни. От две години твърдо надолу вървят постъпленията от онези данъци, които са считани за индикация на бизнесклимата в общината. От данък придобиване през 2008-ма година са събрани 2 млн 880 хил лева, а през миналата 2011-та година само 1 млн 149 хил лв. За 9-те месеца на тази година са събрани едва 780 хил лв и почти сигурно сумата ще остане значително по-малка дори в сравнение с миналогодишната. 

Свива се и патентния данък. Постъпленията от него са на 70 % в сравнение със същия период на миналата година.

Въпреки това от местната данъчна администрация са оптимисти, че не само ще изпълнят годишният план, а и ще го надхвърлят. Към 30-ти октомври са събрани 87 % от очакваните 13 млн и 500 хиляди лева. Според шефа на дирекция „Местни данъци и такси“ Димо Маринов, данъците тази година ще надхвърлят дори миналогодишните 14 млн 177 хиляди лева, въпреки че тогава задълженията са си погасили едни от най-големите длъжници на общината като военните. През октомври м.г. те внесли накуп 437 хиляди лева от такса смет и данък сгради. И без тази сума, през 2012-та ще се съберат повече пари. Преизпълнението идва от увеличения брой на МПС-та. По данни на КАТ, с регистрация „Х“ са 101 хиляди автомобили. Според Димо Маринов над 50 хиляди са само в Хасково. На фона на 90-хилядната община, това е внушителна бройка. Иначе просрочените задължения на данъкоплатците са между 6 и 7 млн лева, като най големият длъжник си остава "Булгартабак" със 730 хил лв. Доста пари са събрани от публичните изпълнители на общината, но възможността за по-голям разстеж са осуетени от отказа на правителството да изравни правата на общинските публични изпълнители с тези на НАП. Димо Маринов поискал промяна на закона в този смисъл, с нарочно писмо до финансовото министерство, но му било отказано. 

Промилите на такса смет НЯМА да се променят, дебело подчерта Маринов. До края на ноември, юридическите лица да подават молби за съдове за смет, ако не искат да плащат на общо основание 12-те промила за фирми. „След 17 часа на 30-ти ноември, програмата която използваме не позволява приемането на нови документи. Да няма обясняния като счетоводителката ми забрави, пък аз се отнесох“ предупреди Маринов. На ноемврийската сесия, той ще предложи на местния парламент да се приеме отстъпка от 5 % от такса смет за всички граждани които си я платят до април следващата година. Новото е, че ще се разкрият два постерминала за плащане с карти, вместо обичайното кешово разплащане в касовия салон.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини