От днес ни погват за гуми и фарове

От днес, 1 ноември, полицията стартира акция „Светлина“, съобщиха от МВР Хасково. Тя ще продължи до 20 ноември, ще се проверяват изправността на светлините на автомобилите, гумите, устройствата за миене на предното стъкло. Ще се засили контролът и върху останалите, рисковите участници в движението – пешеходците, както и водачите без опит през зимата.

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за инциденти с пешеходци. Авариите зачестяват, като относителният дял на загиналите пешеходци нараства до 30 % от всички убити при ПТП. Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

МВР-Хасково препоръчва:

Към пешеходците:

ПРЕПОРЪКА №1: Не избързвайте да пресичате платното!

Улиците в населените места са най-често без осветление вечер и Вие по правило преминавате по неосветени маршрути, когато се прибирате пеш. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако Ви предстои пресичане в участък, където няма осветление и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е да го изчакате да премине и тогава да пресечете.

ПРЕПОРЪКА №2: Пазете се от застигащи ви автомобили!

На мнозина се налага да изминават километри пеш и то вечер, просто защото няма удобен обществен транспорт. Между малките градове и съседните близки села вечер се движат много хора, които понякога дори не подозират, че могат да бъдат блъснати от застигащи ги автомобили. В най-голяма опасност са пешеходците, които вървят неправилно - отдясно и то по платното. Рискът е още по-голям, ако пешеходецът е облечен с тъмни дрехи, а шофьорът на застигащия го автомобил има срещу себе си фаровете на насрещно движещо се превозно средство. Той може да забележи пешеходеца едва когато е на около 25 метра от него и когато е вече късно да направи спасителна маневра или да спре. Затова, ако се движите по улица без тротоари или по път извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил, незабавно излезте извън очертанията на платното /на банкета, дори по-далече/ и изчакайте отминаването на автомобила. Не очаквайте погрешно, че шофьорът на застигащия Ви автомобил ще Ви види и ще Ви заобиколи.

ПРЕПОРЪКА №3: Не се опитвайте да спирате автомобили!

Ако вървите извън населеното място по тъмно, не се опитвайте да спирате автомобили “на автостоп”. При тези опити, ръкомахайки, Вие несъзнателно навлизате по-навътре в платното и се излагате на опасност да бъдете блъснати от автомобила, който се опитвате да спрете. При това шофьорите не са склонни да спират и да взимат случайни пътници, още повече - по тъмно.

ПРЕПОРЪКА №4: Обозначете се, за да бъдете видими отдалече!

Ако е неотложно и неизбежно да вървите пеш по тъмно, направете нещо нестандартно за своята безопасност. За да бъдете видим за водачите отдалече, по възможност облечете светла връхна дреха или носете светъл, добре забележим лек предмет. Можете да използвате светлоотразител /т.нар. “котешко око”/, който да носите в себе си и при приближаване на автомобил да го насочвате срещу светлината на неговите фарове. Ако не разполагате с такъв светлоотразител, за да бъдете видим отдалече, носете в ръка бяла найлонова торбичка - тя също отразява добре светлината. За зимния сезон подберете за децата си светли, ярки дрехи, якета и по възможност със светлоотразителни елементи. Добре е към  раниците, които носят децата Ви също да са пришити светлоотразителни знаци.

ПРЕПОРЪКА №5: Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка!

Не избързвайте и не започвайте пресичане на заскрежено или заледено пътно платно, дори да Ви се струва, че приближаващият автомобил се движи твърде бавно. В този момент неговият реален спирачен път е значително удължен. При съчетание с намалена от валеж или мъгла видимост, шофьорът ще ви забележи, когато вече е невъзможно да Ви предпази. Не забравяйте, че и Вие пресичате по-дълго и по-бавно заледеното или наводнено платно, а в стремежа си да бързате, може да се подхлъзнете и да паднете пред автомобила.

ПРЕПОРЪКА №6: Не бъдете припряни на автобусната спирка!

При слизане от автобуса не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така може да се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете място за правилно пресичане, при добра видимост и в двете посоки. Научете и децата си да пресичат правилно в районите на автобусните спирки.

Към водачите:

ПРЕПОРЪКА №1: Не пестете време за пълната изправност на автомобила!

ПРЕПОРЪКА №2: Скоростта винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в зоната на видимостта!

ПРЕПОРЪКА №3: Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирки на обществения транспорт!

ПРЕПОРЪКА №4: При наводнено платно ви заплашва аквапланинг - намалете значително скоростта!

ПРЕПОРЪКА №5: Не се движете с опасна скорост в “тъмната зона” !

ПРЕПОРЪКА №6: Предвиждайте попадането в коварни, хлъзгави участъци!

ПРЕПОРЪКА №7: Бъдете особено предпазливи в пътни участъци на северните склонове!

ПРЕПОРЪКА №8: Не отлагайте подготовката на автомобила за зимни условия!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини