Почти всички болници се оказаха с нарушения

Експерти от НЗОК са открили нарушения в почти всички 172 болници в страната, които са били проверени през юни и юли, съобщиха от пресслужбата на Здравната каса.

21 от болничните заведения са били одитирани повторно.

Често срещаните финансови нарушения са били: заплащане за изследване от пациенти по време на хоспитализацията им; липса на журнал за заприходени лекарствени продукти и дарения; заплащане на потребителска такса от здравноосигурени лица, които са освободени от нея; приложена предварителна сметка и касов бон към историята на заболяването за заплатена потребителска такса за 10 дни още на втория ден от болничния престой.

Нарушенията, свързани с предоставената медицинска помощ, са:
  • липса на изследване, което трябва да се направи в първите 24-48 часа от приема в болничното заведение;
  • електрокардиографски запис без подпис на извършилия изследването;
  • наличие на рентгенови снимки без разчитане;
  • непопълнена анамнеза в историята на заболяването на пациента, в резултат на което не е ясно какви са били причините за прием в болница;
  • липса на епикриза или предварително изготвена такава с поставена и вписана окончателна диагноза;
  • неотразяване на назначена и текуща терапия;
  • неспазен минимален болничен престой и/или неизвършена задължителна процедура.
Експертите установили дори предварително описване на всички процедури до края на престоя, като е посочена и датата на изписване на пациентите, докато са още на лечение в болницата.

В 13 болници проверяващите разкрили, че липсват 29 пациенти, които в момента на проверката по документи се водят на лечение. Двама от тях са напуснали болницата по собствено желание.
Единични са били случаите на представяне на празен лист вместо история на заболяването на пациента; използване на името на анестезиолог, който е в неплатен отпуск до 2013 г.; изготвените анамнеза и обективен статус са били шаблонни и напълно идентични за няколко пациенти.

Над 160 хиляди лева няма да бъдат изплатени на болниците заради констатираните нарушения. Санкциите ще бъдат за 33 540 лв.

В началото на месеца министърът на здравеопазването Десислава Атанасова направи изненадваща проверка в столичната Пета градска болница, след като БНТ излъчи репортаж, в който жена разказа, че за да избегнат ограниченията за плащане за избор на екип, в болницата са я накарали да подпише договор за дарение и така е трябвало да плати 950 лева за операция на своя близка.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини