Общините в областта готови за зимния сезон

Общините в Пернишко са готови за зимния сезон, стана ясно на заседание на оперативната група на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Кметовете на общините в област Перник заявиха, че са предприети необходимите мерки във връзка с предстоящия зимен сезон. Те уточниха, че са сключени или предстоят да бъдат сключени договори с фирми, които ще извършват почистването на общинската пътна мрежа. Осигурено е отоплението за детските градини и за общинските училища. Сключени са и договори за допълнителна доставка на гориво.

Представителите на общините съобщиха, че при нужда ще обезпечат населените места с храни от първа необходимост.

Началникът на РИО на МОМН Ваня Коконова увери, че училищата са готови да посрещнат зимния сезон. Отремонтирани са сградите и техническите инсталации. Училищните автобуси са оборудвани и готови за превоз на деца през зимата.                                                                                                                                                                           

Инж. Петър Нецов – р-л „ЕИП” Перник, ЧЕЗ – разпределение каза, че е направена профилактика на всички трансформатори на територията на областта. Отремонтирани са пострадалите от земетресението съоръжения.

Инж. Асен Асенов – ръководител на „МЕПР” - Перник заяви, че е извършена профилактика на далекопроводите. Предстои профилактика на закритата част, която ще приключи до края на м. ноември.

Инж. Трифон Петров  - главен енергетик във „ВиК” ООД – Перник докладва, че са отремонтирани всички технически съоръжения по водопреносната система. До края на месец октомври ще завърши проверката на канализационната система.

Д-р Такова – директор на ЦСМП увери, че екипите и автомобилите на центъра са подготвени за оказване на медицинска помощ през зимния сезон. Те ще бъдат и в подкрепа на многопрофилните болници в областта при необходимост за извозване на пациентите на хемодиализа.

Румен Сачански – директор на ОПУ каза, че републиканската пътна мрежа ще бъде поддържана от досегашната фирма. Изготвен е оперативен план за действие през зимния период. При извършване на проверка на техниката на фирмата, която ще почиства, ще бъдат завишени изискванията към техниката и обслужващия я персонал. АПИ директно ще заплаща на фирмите – подизпълнители за извършената от тях дейност заяви Румен Сачански. Републиканската пътна мрежа ще се почиства с луга, а пътищата III и IV клас – с пясък.

Началник – сектор ОУ ПБЗН  Марио Картулев посочи, че структурата е в постоянна готовност за оказване на конкретна помощ и извършване на спасителни дейности при възникване на кризисни ситуации през зимния период. Техниката е преминала есенно-зимен технически преглед. Наличните сили носят постоянно дежурство. Извършена е актуализация на телефонния указател на силите и средствата, които ще участват в спасителни операции.

Комисар Точев - от ОД на МВР съобщи, че всички екипи и техника са готови да изпълнят задълженията си при осигуряване на мероприятията за безпрепятствено пътуване по републиканската и общинска пътни мрежи. Имайки предвид допуснатите слабости от почистващите фирми през изминалия зимен сезон, той бе категоричен, че при извършване на прегледите на техниката, която ще почиства пътищата, ще бъдат безкомпромисни към изискванията за техническата изправност, регистрация и подготовка на водачите. Той обърна внимание на факта, че почистващата фирма следва да има в състава на техниката си и влекач за изтегляне на тежкотоварни автомобили.     

Областният управител инж. Иво Петров призова участниците в срещата да бъдат по-отговорни и да изпълнят разпорежданията, дадени от министър – председателя относно подготовката за зимния сезон 2012 – 2013г.   

На днешното заседание бе уточнено, че в срок до 15.10.2012 г. общините и областните структури следва да предоставят в писмена форма в Областна администрация изготвените доклади,относно готовността им за зимния период.

От 12 до 16.11.2012 г., със заповед на областния управител, комисия ще провери състоянието на техниката, описана в договорите на общините и ОПУ, за почистване на републиканската и на общинската пътни мрежи. 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини