С 50 % са повече опитите на нелегални да влязат у нас

Залата за мониторинг на границата в ГПУ-Свиленград

Опитите на чужденци да минат нелегално през българо-турската граница се е увеличил с 50 % от началото на годината, съобщи заместник-директорът на Главна дирекция“ Гранична полиция“ Милен Пенев.

Нелегалните са предимно от Иран, Ирак, Палестина и Мароко, като значителен от общия е броят на хората, които идват от Сирия. Бройт на сирийците, които атакуват държавната ни граница нерегламентирано се е повишил от началото на дрdматичните събития в държавата им. Според статистиката опити да минат нелегално се правят предимно в групи от двама до четирима души.

Хората, които най-много рискуват с такова преминаване са основно мъже, на възраст от 16 до 40 години. С внедряването на интегрираната система за наблюдаване по 58-те километра на българо-турската бразда, всички, които са пробвали да минат незабелязано са заловени, уточни още комисар Милен Пенев. Тъй като на турска територия не разполагат с ултрамодерната система, много често българските граничари подпомагали с информация и колегите си от другия край на браздата.

Един от последните примери за това е от преди по-малко от 24 часа. При опит за нарушиние между българо-турската граница са заловени 8 иракчани от българските граничари. Единият от групата обаче не успял да мине у нас и е останал в труско. Чрез българската  термовизионна техника, са предупредени и в турска страна, където чужденецът е задържан.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини