Висши офицери от Хасково продавали оръжието на армията си

Двамата генерали са донесли много слава на България, но има и съмнения в тяхната добросъвестност, смята уредника Красимира Узунова

Генерали, родени и учили в Хасково са замесени в корупционни сделки с оръжие преди и по-време на Балканската война. Малко известният факт бе припомнен от главният уредник на хасковския исторически музей Красимира Узунова. Става въпрос за култови имена в българската военна история, оставили трайна диря в съдбоносни за България събития. 

Най-голямото име е на генерал-лейтенант Михаил Савов, роден в Стара Загора и учил в Хасково. Той е участник в Сръбско-българската война от 1885-та година, Балканската война от 1912 та година и е сочен за един от главните виновници в избухването на Междусъюзническата война през 1913-та година, довела страната ни до 1-ва национална катастрофа. Савов е военен министър на България от 1903 до 1908-ма година. През 1907-ма година е даден на съд по обвинения в корупция и злоупотреби при доставките на оръжие. Два пъти е уволняван от армията. Починал във Франция, забравен от всички, но поискал гробът му да бъде обърнат в нетипичното направление север-юг, за да гледа към заветната му Македония. Именно по заповед на ген. Савов българската армия атакува без обявяване на война сръбски и гръцки части в Македония, което отприщва антибългарска коалиция от 4 държави/Сърбия, Гърция,Турция и Румъния/, поставила страната ни на колене през 1913-та година. От България са орязани Македония, Западна и Одринска Тракия. 

Вторият офицер е роденият в Хасково ген.майор от артилерията Бончо Балабанов. По време на Балканската война е Инспектор на артилерията в Българската армия. Няма независими данни обаче, той да е бил разследван за корупционни сделки. 

Имало е обаче съмнения за злоупотреби с оръжие, дори по време на бойните действия.  Те са били публична тайна за съвременници и историци, но случаите не са придобивали широка гласност. За първите - защото Балканската война била победоносна, за вторите-по политически и патриотични подбуди. А по времето на Балканската война, българската армия е била с най-модерното за времето си въоръжение-първокласни пушки „Манлихер“, пистолети „Парабелум“ и „Смит енд Уесън“, оръдия и др. Българската армия е една от първите които използва бойна авиация при обсадата на Одринската крепост. Армията ни пък била умопомрачително голяма-800 хиляди души - 1/5 от цялото население на България/ с жените, възрастните и децата/, 4 пъти по-голяма от действащата по това време армия на САЩ.

Както се казва – и оръжие много и възможности-бол.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини