Няма да местим Агенция "Митници", обяви Борисов

Централата на Агенция "Митници" засега няма да се мести в Русе, обяви изненадващо премиерът Бойко Борисов при посещение в града. Причината - трябват му пари за пенсии и заплати.

Така той опроверга изявлението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който вчера, отново в крайдунавския град, анонсира преместването на централата на митниците до месец - месец и половина.
"Административната реформа е решена. Въпрос на време е, ще стане, никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник, както никой не е роден банкер", заяви пък по-рано Дянков.

Премиерът определи идеята му за децентрализацията на основните агенции и институции като правилна по принцип, но засега тя спира само до преместването на някои от тях в Пловдив, Варна и Бургас, предаде БГНЕС.

"Местенето на митниците е една по-тежка реформа и ще струва много пари, затова ще го правим следващите години. Сега няма да местим агенцията, защото всички пари, които спестяваме в момента и които трябва да са от порядъка поне на 800 млн. лв., са да можем догодина да вдигнем и пенсиите, и минималните заплати", заяви Борисов без да споменава от кога ще бъдат увеличени доходите.

Според него такава реформа е нужна, но трябва да се осъществи по-плавно. Той не е притеснен от протеста на митничарите и решението да не се мести централата на агенцията не е свързано с това.
Вчера служителите на агенцията отново се събраха на протест. Те се заканиха, че в неделя ще се присъединят към вече планираната стачка на МВР, а от понеделник започват ефективни протести пред финансовото министерство.

"Аз не искам по никакъв начин да успокоявам митничарите, работата им е да работят и да увеличават приходите, защото ми трябват пари за пенсии и заплати. Последно заради тях правя това изказване. Просто парите за една подобна реформа, за пренасянето на две централи със сграда са много и ще стане най-вероятно едва след няколко години", добави още премиерът.
В крайдунавския град той откри новата сграда на Административния съд.

Служителите в Централно митническо управление са реагирали с облекчение на новината, че преместването в Русе се отлага с години,  каза за „Фокус” Стефан Стефанов от Инициативния комитет против преместването.
По думите му последвала „огромна въздишка на облекчение”. Надяваме се, че това са думи на човек от последна инстанция и г-н Борисов няма утре да си промени позицията, каза Стефанов.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини