СГОВОРНА ДРУЖИНА - ПЛАНИНА ПОВДИГА

Едно банално и може би девалвирано от употреба заглавие за статия или новина, но друго не можа да ми дойде на ум. Най-вече след постигнатия пробив и ефекта, който постигна третото издание на „ПРОТЕСТНО ВЕЛОШЕСТВИЕ“, стартирало на 09.09.2012 г., в 19.00 ч. от Кралевски път и завършило с образцова организация при чешмата пред сградата на Общината.

Ненапразно употребих словосъчетанията ПРОБИВ и ЕФЕКТ. Не може да бъде другояче, защото благодарение на постоянството и упоритостта на Адриана, Влади, Мими, Яна, Марио, Камен и поне още една дузина млади, интелигентни и находчиви пернишки момичета и момчета, Кметът г-жа Янакиева преподреди дневния си ред за 10.09.2012 г. и приоритетно, още сутринта , ще приеме представители на групата „ПРОТЕСТНО ВЕЛОШЕСТВИЕ“ в кабинета си за разговор. Както се подразбра, завчера и зам. кметът, г-н Р. Йорданов, е възседнал велосипеда си и е направил оглед на част от трасето за бъдещата ВЕЛОАЛЕЯ.

В качеството си на един от над 160-те колоездачи искам да изразя искреното си възхищение от перфектната организация, която създадоха организаторите на велошествието. С риск даже леко да „поразсърдя“ господата от МВР - Перник, които този път не предложиха помощта си, ще изразя личното си впечатление, че днешното шествие беше по-организирано, по-компактно и по-атрактивно за пернишката общественост, отколкото предишните велошествия.

Всичките над 160 колоездачи бяхме приятно изненадани от факта, че този път всичко с „нагледната агитация“ беше на макс. Трудно е да се опише всичко с думи, затова бих препоръчал на всички да разгледат снимките на един от пернишките топ-фотографи – Снежанка Борисова. Тя хем щъкаше със своя велосипед напред-назад из цялата колона, хем понякога с полуакробатични номера правеше своите снимки. Надявам се Снежанка да не е пропуснала да изкара „на кадро“ и бебето-колоездач, което се беше разположило удобно на седалка, здраво прикрепена към кормилото на велосипеда на гордия си татко! А таткото-колоездач се беше погрижил за екипировка „от-до“ и за себе си, и най-вече за бебока. Сред нас със съвсем сериозно изражение на лицето и в пълно съсредоточение въртеше педалите и около 5 годишен симпатяга малчуган. Това че според мен имаше малки проблеми с произнасянето на буквата „Р“ и че колелото му беше още със странични помощни колелца, изобщо не го притесняваше и съвсем успешно симпатягата премина маршрута Кралевски път - Ладовица.

Трябва да се отдаде дължимото на всички дами от велошествието, които доближаваха 30% от общата бройка колоездачи. Това е така, защото според признанията на останалите 70%, все „силен пол и все колоездачи от сой“, чаровните усмивки, разветите дълги коси и атрактивните спортни фигури на дамите колоездачки бяха и основната причина за развълнуване на многобройната крайпътна публика, разхождаща се или седяща в крайпътните заведения. През цялото време всички се радвахме на дружелюбни подвиквания, шофьорите без никакви признаци на нервност изчакваха преминаването на цялата колона и даже с всички букви на морзовата азбука (къси и дълги натискания на клаксоните) подкрепяха пъстрата откъм колоездачни екипи колона. Не мога да кажа същото за служителите на бензиностанциите, покрай които преминахме – както се казва – от колоездач няма келепир.

И като окончание изразявам своето възхищение от проявената гражданска зрелост на всички дечица, госпожици, госпожи и господа – настоящи участници в трите досегашни издания на „ПРОТЕСТНО ВЕЛОШЕСТВИЕ“ . През цялото време не се чу какъвто и да било призив ЗА или ПРОТИВ който и да било обществено-политически субект, политическа или обществена организация. Единствено мощно и учудващо синхронизирано „ВЕЛОАЛЕЯ, ВЕЛОАЛЕЯ... “!

Оставам с надеждата, че след всяко следващо велошествие все повече и повече се доближаваме до реализацията на крайната цел – ВЕЛОАЛЕЯ от Кралевски път до Изчислителен център – Перник. Сега на ход е изпълнителната власт в гр. Перник.

Сашо Диманов

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини