Томислав Дончев: Нито един човек от Пернишко или Радомирско няма да посрещне зимата без покрив над главата си

Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на заседанието на Министесрвки съвет.

„Имаме проблем с около 200 лица, които не са живели никъде на правно основание, тоест самонастанили се или са били под наем, при всички случаи нямат собственост и не могат да бъдат обезщетявани от междуведомствената комисия“, допълни той.

По думите му, е направен оглед на редица държавни и общински сгради в Перник. Капацитетът на сградите категорично позволява кризисно настаняване през зимата. „Целта е до средата на октомври най-тежките жилищни нужди да бъдат задоволени чрез обезщетяване или чрез сглобяеми къщи“, каза още Дончев.

Имаме гаранции за нормално започване на учебната година, може би две или три училища ще започнат в друга сграда, приютени от друго училище.

„Предприели сме политиката да не финансираме като подпомагане тези, които имат друго жилище, което не е пострадало от труса“, каза Дончев.

По думите му по-сложен проблем са относително леко пострадалите сгради. Става дума такива, които могат да се обитават, но имат нужда от конструктивно укрепване и не могат да се обитават по-дълго време.

„Един от проблемите, които има е, че част от лицата не са направили това, което трябва да направят, именно – да възложат на инженер-конструктор конструктивно укрепване на сградата. Вече водя преговори с Камарата на инженерите, от които има ангажимент, ако не на доброволен принцип, поне на малко по-разумни цени да предложат инженерен труд по отношение изготвяне на такива проекти. За съжаление, трябва да отбележа, че в първите седмици след трагедията успоредно с всички, които се опитваха да сторят нещо и да помагат, хората са обикаляни от всякакви шарлатани, които са им обещавали какви ли не неща – безплатно проектиране, пък което щяло да бъде после покривано от държавата, и част от хората са доста объркани и сред причините, поради които някои не са взели мерки, можем да посочим и тази“, каза Дончев.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини