Посолството на САЩ отбеляза 20 г. програми за военно сътрудничество, ефрейтор от Асеновград даден за пример

Шарже д’афер Брайън Далтън даде като пример за успеха на програмата ефрейтор Йорданка Терзиева от Четвърти артилерийски полк - Асеновград.

Снимка: Фейсбук

С прием в Посолството на САЩ, даден от шарже д’афер Брайън Далтън Отделът за военно сътрудничество при Посолството на САЩ в София отбеляза 20-годишнината на своите програми за военно сътрудничество в България. Министърът на отбраната на Република България Аню Ангелов и близо 300 стипендианти на различни курсове на обучение като част от тази военна помощ присъстваха на приема по повод годишнината.
Г-н Далтън отбеляза че от началото на военното сътрудничество с България през 1992 г. правителството на САЩ е предоставило над 180 милиона долара за оборудване, обучение и образование под егидата на Общата програма за образование и обучение (CETP) и на Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF.)
Правителството на САЩ е отпуснало на България над 30 милиона долара за обучението на повече от 2000 български военнослужещи, цивилни служители на Министерството на отбраната и сержанти в американски военни школи или американски центрове за обучение в Европа под егидата на CETP, включително Международната програма за военно образование и обучение (IMET), Европейския център за изследвания в областта на сигурността «Джордж Маршал”, Стипендиантската програма за борба с тероризма (CTFP), както и обучение с финансиране по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) и други програми.
В добавка от 1996 г. насам България е получила около 150 милиона долара по линията на FMF в помощ на модернизирането на българските въоръжени сили чрез осигуряване на оборудване и обучение за постигане на по-голяма оперативна съвместимост с НАТО и американските въоръжени сили.
Министърът на отбраната Аню Ангелов подчерта, че американските програми за военно сътрудничество са важен инструмент в подкрепа на усилията на България да промени имиджа и структурата на българските въоръжени сили в контекста на прехода на българското общество към демокрация.
Като признание за успеха на програмата шарже д’афер Далтън приветства много от българските стипендианти на Общата програма за образование и обучение, както и други военнослужещи и цивилни от отбранителния сектор. Сред тях са ефрейтор Йорданка Терзиева, Четвърти артилерийски полк, Асеновград, завършила с отличие началния курс за сержанти от Сухопътните сили на САЩ "Уориър Лидърс" в Училището за сержанти в Графенвьор, Германия и капитан Стефан Димов, зам.-командир на рота, 101 алпийски батальон, 68 бригада, Смолян, завършил с отличие курса по Военно-граждански отношения в Центъра за специални операции "Джон Ф. Кенеди" във Форт Браг, щата Северна Каролина.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини