Търсят се 100 доброволци за пожара в Рила

100 доброволци ще бъдат допуснати утре в гасаческите действия на огнената стихия, обхванала местността Бели бор в Рила. Решението е на Оперативния щаб, сформиран за овладяването на пожара. Всички доброволци трябва да бъдат физически здрави и по възможност да са преминали планинско обучение или курсове по ориентиране, както и да са подходящо екипирани – облечени с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и цели високи обувки, съобщават от пресцентъра на МВР. Те трябва да носят раница с вода и суха храна за един ден, слънчеви очила, шапка, фенерче и ръкавици. Желаещите да участват в погасяването трябва да се явят в 5 ч. сутринта на отклонението за Рилски манастир при рекал. Илийна /беседката/. Преди да бъдат прикрепени към гасаческите групи, доброволците ще преминат първоначален инструктаж за безопасна работа.
До локализирането на пожара районът след разклона за реката, ще бъде с ограничен достъп.

Около 150 дка сухи треви и храсти е обхванал огъня в Рила. Силно пресеченият терен и липсата на пътища затрудняват работата на огнеборците и правят невъзможно използването на пожарна техника. Няма опасност за Рилската Света обител, информират още от Оперативния щаб. Този следобед щабъд даде брифинг за медиите, като участие в него взе директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.
Днес на терен са работили 160 пожарникари, военнослужещи, горски работници и доброволци. През целия ден помощ на наземните екипи са оказвали и два хеликоптера. Очаква се утре в гасеческите действия да се включат най-малко 500 човека. На място вече е осигурена високопроходима и тежка верижна техника.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини