Огромен дейта център на 30 метра в скалата под Стокхолм

Дейта център разположи офисите и сървърните си зали под 30 метра гранит.

Високотехнологичната пещера не е от сюжета на фантастичен филм. Мястото е било противоатомно убежище с 1200 квадратни метра площ в скалите на Vita Berg Park в Стокхолм. След края на Студената война, макар че може да издържи почти директно попадение на водоробна бомба, се ползва от Home Network Operations Center. Това е един от най-големите доставчици на интернет услуги в Швеция. След съответната реконструкция през 2008 г, Pionen става най-големия от петте подобни центъра на компанията.

Съоръжението включва и помещения с хостинг център, където клиенти могат да поставят собствени сървъри. Резервното захранване е от германска подводница - два дизелови двигателя Майбах MTU по 1,5 мегавата. Двигателите са първоначално били предназначени за подводни лодки и това подтикнало, просто за забавление, Pionen да инсталират системата за предупреждение (звуков рог) от оригиналната германска подводница. Охлаждането за сървърите е 1,5 мегавата.

Изборът на осветление е голямо предизвикателство. Проектирано е с възможност да се променя и това е много важно. Всъщност смяната на посоката и силата на слънчевата светлина е вграденият ни часовник. Под земята, в затворено пространство, при изкуствено осветление е много лесно да се изгуби усещането за време. За приятна работна среда се симулира дневна светлина, интериорът се оживява с оранжерии, водопади и огромен 2600-литров аквариум със солена вода.


Тук работят 15 служители. Всички те са старши технически персонал на пълен работен ден в Pionen.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини