Детето, което се роди без хранопровод и анус, стана на годинка

На 1 година става днес момиченцето с най-много интервенции през последните години в Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги", съобщават от лечебното заведение.

Детето е с вродени аномалии - липса на хранопровод и анус и, поради състоянието си, не може да бъде гледано извън болнична среда.

За почти една година престой в клиниката е претърпяло множество операции, една от които е „качване" на стомаха в гръдната кухина. Това е бил единственият шанс за момиченцето да започне да се храни нормално след време, потвърди началникът на Детска хирургия доц. д-р Пенка Стефанова.

Още докато е само на 2 месеца на малката пациентка е изградена връзка между запушеното дебело черво и уретрата. За да се оформи анус, лекарите са разделили уретрата и червото, чиято последна и несиметрична в този случай част - ректумът, е била поставена на съответното място.

Подобни интервенции се правят много рядко в света, а за нашата страна са уникални, обясни доц. Стефанова.

При постъпване си в клиниката преди година детето е било с тегло 850 г, а сега е близо 6 кг, обясни доц. Стефанова. За рождения ден на момиченцето днес, 2 август, от 12:30 ч. Клиниката организира тържество, на което освен персонала и останалите пациенти, присъстваха и представители на Министерството на здравеопазването.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини