Разменените бебета: Kак се стигна до безпрецедентния случай

13 септември. Малко след 7 часа сутринта. На бял свят се появява момиченцето на Севда Михайлова. „Лекарите веднага я дадоха в мен, даже я кърмих. Тя беше през цялото време пред мен. После ме свалиха на долния етаж, за да може да се възстановя. След два часа се качих и тя пак си беше през цялото време с мене”, спомня си майката. Казва, че не е усетила разлика, когато по-късно отново е видяла дъщеря си. Севда е самотна майка на 26. Това е второто й дете и казва, че живее бедно, но щастливо - поне до началото на декември, когато доктор от болница „Шейново” идва в дома ѝ. Показва ѝ снимките на друго дете, което обаче от болницата предполагат, че е не чуждо, а нейното. Обяснението на лекарката е, че е възможно да е станала грешка с гривните, които слагат на майките и бебетата след раждането.

Севда си задава въпроса защо за случая става ясно близо 3 месеца след раждането на двете бебета. Показала е на болницата всички документи, епикризи и гривните  след изписването и е намерила адвокат, който да я защитава. Категорична е, че ще съди болница „Шейново”.

Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова и адвокатът по медицинско право Калина Михайлова.

Според юриста трябва да се установи има ли ясни правила за болничното заведение да определи кое бебе на коя майка е. „Правилата са еднакви за всички заведения. Проблемът е дали се спазват и контролират. Условията са ужасни”, твърди д-р Виткова. „Няма данни в кой момент е настъпила грешка, за да се търси кой е виновен”, добави Калина Михайлова. По думите на адвоката по медицинско право случаят е прецедент и няма административни указания как да протекат процедурите.

Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Въпрос на юридическа процедура е как ще бъдат върнати бебета при майките си. Искаме този казус да бъде разрешен възможно най-бързо и за двете семейства. Повече от седмица текат проверки в болницата. Подал съм сигнал до полицията, текат проверки. Това заяви на брифинг пред журналисти директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев. 

Всяка майка е имала гривничка, съответстваща на гривничката на нейното дете, но размяната на бебетата е станала като едното дете е било поставено в креватчето на другото дете, обясни той. По думите му няма умисъл в размяната на децата. Имаме доста голяма яснота как е станала размяната и отговорните лица ще бъдат наказани, допълни той. Има смущаващи факти – по време на целия престой в болницата нито една от майките не е обърнала внимание на номерата на гривничките, при изписването на децата гривничките на бебетата не са били сверени с гривничките на майките, въпреки че това е записано в протоколите на болницата, а и три месеца е доста дълъг период от време, в който не е логично майката да не свери гривните, още повече, че едната майка много добре съхранява документите си, посочи още д-р Велев.

За случая се разбира в началото на месеца, когато една от майките е потърсила неонатолог от „Шейново“, пред когото изразява съмненията си. На следващия ден подадох сигнал до разследващите органи, допълни той. С оглед запазване на конфиденциалност, както и на лични данни, досега нямаше публична информация, но имам своите предположения как изтече информацията, добави д-р Велев.   

Въпрос на юридическа процедура е как да стане отново размяната на децата и всяко да бъде при биологичните си родители, допълни лекарят. 

Това е низ от нелепи случайности и може би грешка на човек, но това не ни оправдава, добави д-р Велев и поднесе извиненията си към семействата.

В болницата има още три проверки, които изясняват обстоятелствата как точно се е стигнало до размяната на децата.

Винаги съм готов да си подам оставката, ако се установи, че има процедурни нарушения, но по-важното е този случай да приключи добре за двете семейства, каза още д-р Велев. 

Директорът на "Шейново" обмисля в болницата да бъдат напълно сменени гривничките, които се ползват сега, с нови, на които да има бар код, който да се разчита с четец при изписването на децата.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини