Хлябът с рекорд по скъпотия: самунът - лев, килото-1.53

За втори път в рамките на само един месец хлябът повиши цената си с десет стотинки и вече се продава за 1 лв самуна. На втори юли производителите го оскъпиха от 80 на 90 стотинки. От днес по магазините хлябът се търгува за левче, белият. Ненарязаният "Карина" продължава да е с 5 стотинки по-евтин-95. Така, насъщният се върна на нивата си от октомври миналата година, преди дъмпинговите понижения, които големите играчи спретнаха в опит да елиминират малките от пазара. Хлябъг тогава поевтиня до 75 стотинки. Сега обаче ценовата посока се възстанови, само нагоре. При това по-нагоре откогато и да е било.

Хлябът удря рекордна цена, защото на практика килото никога не е било по-скъпо. Когато миналата година самунът се продаваше за лев, той тежеше 700 гр. Килото струваше 1.42 лв.  През март тази година обаче, производителите тихом-мълком отрязаха 50 грама и самунът "изтъня" до 650 грама. Мотивът бе да не се пипа продажна цена. При лев за 650 грама обаче излиза, че кило бял хляб струва 1.53 лв, тоест с 11 стотинки по-скъпо от когато и да е било.

Причините за поредното поскъпване са повтаряни като мантра от всички по веригата-земеделец, производител, търговец. Пшеницата е с рекордни цени от 450 лв за тон, брашното гони 800 лв за тон, а токът поскъпна. При това според господин Тодю Тодев директор на хлебозавод "Хасково АД", повече в частта за нощна енергия, на която основно работят хлебозаводите. Сиреч, поскъпването е неизбежно. 

Куриозът е, че България тази година има отлична реколта от пшеница, при това висококачествена. Недостигът, а съответно и високата цена на суровината, се определя от засиленият износ. Благодарение на високите цени на чуждите пазари, земеделците продават скъпо и в България, а нататък всеки по веригата слага собствената си надценка.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини