Сом завлече рибар в Марица

Рибарлък до шия. Сомът си заслужава

Димитровградски рибар влезе до шия в Марица в преследване на сом който опънал кордата му. Въдичарят бил повлечен от якия хищник и трябвало да избира или да пусне пръчката или полека-лека да омаломощава рибока, следвайки го стъпка по стъпка в реката. Изходът от ожесточената битка не стана ясен, защото продължи с часове. 

По това време се закачат до 30 килограмови сомове, информира професорът по риболов и аква култури Щерю Щерев. Народът масово заложил воблерите/изкуствена примамка/ и тръгнал да лови мустакатият всеядник. На фона на купешките 14 лв за кило, алтернативата на магазина била повече от изгодна, дори и да влезеш до шия в реката, разсъждаваха рибари. 

Истинско стълпотворение на въдичари се наблюдава на малък гьол, който Марица прави край димитровградското село Брод. Освен сомове, там се хващали и кефал, харамия и традиционната каракуда. 

За да имат повече шанс в дебненето на хищниците, повечето рибари сами влизат в реката, някой до пояс други до колене, и дебнат ако трябва и с часове. Удоволствието е двойно-хем тръпка от лова, хем разхлада в жегите. Често пъти компания им правят и природните рибари. Големите чапли дебнат наравно с хората, а заради изобилната риба, има за всички.

Г.Христов

Други са нагазили до пояс
Трети-само до колене
Тръпка
Колега
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини