Военни хеликоптери щурмуват пожара в тополовградско

Хебикоптерите незабавно щурмуваха пожара

Два хеликоптера за справяне с критичната ситуация в Тополовградско, поиска и получи областната пожарна служба. Военните хеликоптери пристигнаха в 17 часа днес и спешно се включиха в гасенето, тъй като наземната техника не можа да се справи със стихията, която вече обхвана 3 500 декара. Пламъците напредват на 6 фронта, като е налице честа смяна на посоката, заради вятъра. Най-близкото населено място е с. Българска поляна хасковско, което е на около 4 км от пламъците, но засега няма директна заплаха за него. 

300 души и 60 единици механизирана техника се борят с пожара. От тази сутрин в действие са и 50 хасковски военни, с 5 машини. Една от тях е специализирания АРС за правене на просеки в горите. Усилията на армията пожарникарите и горското засега не дават резултат.

Същевременно бе открит и причинителят на пожара-земеделски трактор, който е разчиствал пасище, край Българска поляна. Вероятно шредерът му е попаднал на камък и получилата се искра е подпалила изсъхналите бурени и храсти. В последните дни регионът се пече на 40 градусови жеги, всичко е изсъхнало и гори като барут, споделиха пожарникари.

Г. Христов

Тракторът-подпалвач
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини