ВАС окончателно отказа да спре уволнението на съдия Тодорова

Петчленен състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Определението на ВАС е окончателно и е публикувано на сайта на съда.

На 17 юли Мирослава Тодорова, която работи в Софийски градски съд, получи заповедта за уволнението си. Тя поиска от ВАС да спре изпълнението на решението на ВСС. В жалбата си посочва, че ако решението бъде изпълнено предварително, ще се стигне до обременяването на други съдебни състави с нейните дела.

След уволнението на Тодорова ще трябва да започнат отначало всички дела, които тя е водила до момента, включително и такива, които са наблюдавани от Европейската комисия. Делата или ще бъдат разпределени на други съдийски състави, или ще ги поеме магистратът, назначен на нейно място.

Ден по-късно тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли искането на съдия Тодорова., като решението бе подписано с особено мнение от съдия Тодор Тодоров.

"Нормата на чл.166 ал.2 АПК, в действащата редакция, както правилно е приел тричленният състав допуска спиране на допуснато предварително изпълнение само в случаите, когато то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда и то при наличие на нови обстоятелства. В случая на първо място не се твърди, че изпълнението на акта ще причини на оспорващия такава вреда, като не се сочат и нови обстоятелства, които да са настъпили след постановяване на акта. Следователно частната жалба е неоснователна, при което обжалваното определение следва да бъде оставено в сила", пишат магистратите в мотивите си.

Делото по същество срещу дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова пък е насрочено за 13 септември.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини