Росица Янакиева харчи като Мечо Пух

Мечо Пух - "Колкото повече - толкова повече"

Девиза на Росица Янакиева в харчлъка на държавни пари бил аналогичен на девиза на Мечо Пух - колкото повече - толкова повече!

Общински съветници от ГЕРБ и депутати от управляващата партия с избирателен район Перник оповестиха в парламента информация за нередности при ремонтните дейности в общината след земетресението от 22 май, предаде "Фокус".

По-рано кметът на града Росица Янакиева (БСП) обвини държавните органи, че бавят подпомагането на пострадалото от бедствието местно население. Тя дори предупреди, че ще се обърне към Европейската комисия за съдействие. По думите й държавата е подходила по един начин с щетите в село Бисер, където се оказала подкрепа, и по друг - в Перник.

В Перник бяха похарчени близо 2 700 000 лв., дадени от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. След запознаване с материалите, са установени фрапантни случаи – боядисване на 9,20 лв. за квадратен метър, постиламе найлон на 3,19 лв. на квадратен метър. Това заяви на брифинг председателят на Общинския съвет от ГЕРБ в Перник Владислав Караилиев.

„Всички дейности, които са възложени като спешни и неотложни аварийни възстановителни работи в по-голямата си степен са шпакловки, стъргане на латекс и боядисване. Имаме разместване на чинове в училище в село Драгичево за сумата 1153 лв. – 15 надници. Цял ден са местили чинове – къде са ги местили, госпожа Янакиева може би ще каже – в съседно училище. Росица Янакиева е възложила и за доставка и монтаж на гръмоотводи е платено над 11 700 лв. В село Кладница, при разглеждане на документите, се установи, че са платени разваляне на 8 комина, строене на 8 комина, шапки на 8 комина, а в крайна сметка самото училище е с 5 комина”, каза Караилиев.

Председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ в Перник Милена Миланова заяви: „Дойдохме тук, за да ви кажем за мародерството в Перник, с фактите, които кметът на Община Перник ни предостави. Дойдохме с фрапиращата информация, че са разходвани близо 3 милиона лв. за ремонти, които не са извършени, които са некоректно извършени”.

„Едно училище в село Рударци е разплатено с 20 000 лв. за ремонт на плочките, по който все още стоят кашоните. За нас това е мародерство, защото това са парите на българския данъкоплатец, отпуснати, за да погпомогнат нашите съграждани. За нас оценката е най-малкото, което бихме искали да направим”, каза Миланова.

„Получихме информация, че разплатената сума за ремонт на един мост е 95 000 лв. Ще проверим всяка информация, която получим в качеството си на общински съветници на ГЕРБ”, обеща Миланова.

Заместник-кметът и главният архитект на Перник бяха уволнени, след като оповестихме нередностите около харченето на парите за ремонт след земетресението. Този факт, че бяха уволнени потвърждава нашите твърдения, че разходването на средства е безобразно, заяви един от пернишките депутати от ГЕРБ Петър Петров.

Друг такъв - Владислав Димитров, пък обвини опозицията, че не се включила в подпомагането на пострадалите в Перник. ГЕРБ отпусна 300 000 лева от субсидията си, които бяха изразходени по много прозрачен начин чрез БЧК, посочи той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини