Коконова: ОБВИНЕНИЯТА НА РАДЕВ СА НЕОСНОВАТЕЛНИ

По повод обвиненията на г-н Райчо Радев - директор на Спортно училище "Олимпиец" - Перник, бих искала да подчертая отново, че за мен политическите убеждения и принадлежност на работещите в системата на образованието никога не са били от значение.

Важни са единствено професионалните им качества и резултатите от тяхната работата.

Очевидно г-н Радев продължава да търси политически решения на неполитически проблеми. Беше извършена проверка по сигнали за нарушения в повереното му училище.

Констатираните нарушения са от различно естество.

Като пример мога да посоча, че до 20 юни г-н Радев не е успял да изпита и оцени нито за първи, нито за втори учебен срок учениците по предметите, преподавани от него. Той не е вписал и отсъствията на учениците във всички посетени от РИО часове.

За зимния спортен лагер тази година в Перник г-н Радев е платил по 7 лева храноден на ученици, които не са присъствали на лагера. При проверка по време на лагера, самият той е установил, че на 01.02.2012 г. отсъстват 10 ученици от общо 18.

През месец март г-н Радев е сключил „договор за строителство” като физическо лице, с ЕГН, лична карта и домашен адрес, а не като директор, представляващ юридическото лице Спортно училище „Олимпиец”. По този договор плащането е от бюджета на училището, като стойността на договора не съответства на сумите, преведени от училището на фирмата-изпълнител.

Искането на г-н Радев да се отмени проверката, като условие за прекратяване на обявената от него гладна стачка не може да бъде изпълнено,

защото такава отмяна е незаконна. Това беше първото искане, с дата 21.06.2012 г., впоследствие се прибавиха още. Нелепо е да се твърди, че трябва “да се спрат политическите уволнения в образованието”, защото такива изобщо не е имало. Последното уволнение на директор от региона е било през месец май 2008 г. Има трима директори, наказани с “предупреждение за уволнение” през последните две години, двама от които се оказа, че са членове на ГЕРБ.

Политическата и друга принадлежност на директорите не е свързана с техните професионални умения и обикновено аз нямам такава информация, още по-малко тя представлява интерес или оказва влияние върху пряката им работа. До сега никой от МОМН, МФВС и ГЕРБ не се е интересувал от длъжностната позиция на г-н Радев, така че обвиненията за заговор срещу него, за поръчково уволнение и други подобни са безпочвени и напълно неоснователни.

Г-н Радев трябва да представи обясненията си за констатираните нарушения, за да преценя обективно дисциплинарната му отговорност по случая, да изпълни задължителните предписания, които са насочени към отстраняване и недопускане на нарушения и да се съсредоточи върху служебните си задължения.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини