Лондон ще променя изпита за имигранти

Правителството в Лондон обмисля промени в изпита, който имигрантите трябва да положат, ако искат да станат британски граждани.

Новата версия на теста вероятно ще включва не толкова въпроси, свързани с всекидневния живот в Обединеното кралство, а ще изисква повече познания за британската история и постиженията на страната.

Според британския в-к Съндей таймс имигрантите ще трябва да знаят наизсут първия стих от националния химн и ще им бъде казвано, че „исторически, Обединеното кралство е християнска държава”. 

Изданието добавя, че британското вътрешно министерство /Хоум офис/  може да премахне онези раздели от изпита, свързани с получаването на социални помощи и Закона за човешките права.

Вместо тях ще има повече въпроси за известни британци, като писателите Шекспир и Байрон, и политици като Чърчил и Кромуел. 

Новият наръчник за изпита се очаква да излезе тази есен и ще включва статии за вaжни битки от британската история, като победата на адмирал Нелсън над френско-испанската армада край Трафалгар през 1805 г., както и информация за ключови британски изобретения и научни постижения.

Представител на Хоум офис заяви за Съндей таймс, че промените в теста целят да има по-малко въпроси за правата на имигрантите, тъй като „това е практична информация, която почти не е свързана с британската култура”. Той добавя, че от желаещите да получат британски паспорти ще се изискват повече знания за историята на страната и за техните отговорности като членове на британското общество.

Изпитът „Животът в Обединеното кралство” беше въведен през 2005 г. от предишното лейбъристко правителство. Той изисква от имигрантите да покажат колко добре познават страната в рамките на 45 минути.    

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини