Ромки дават българско гражданство на мюсюлмани чрез фиктивни бракове

Жени, най-често от ромски произход от Пазарджик, се омъжват за имигранти мюсюлмани, пристигнали в България от трети страни. С тези фиктивни бракове чужденците целят да вземат българско гражданство и да ползват предимствата на граждани на страна-членка на Европейския съюз. Това стана ясно след проведено социологическо проучване за имигрантите в Южен Централен район. То е направено в рамките на проект за интеграция на граждани от трети страни и бе представено на кръгла маса в сградата на Областна администрация в Пловдив, предаде NBT.

Около 46 000 са имигрантите от трети страни, които пребивават легално в България – продължително или постоянно. На територията на Южен Централен район те са много по-малко, прогнозира професор доктор Кръстю Петков. От направеното социологическо проучване става ясно, че средностатистическият имигрант в Южен Централен район, гражданин на трета страна по произход е от Турция или Русия, в повечето случаи – жена, между 18 и 30-годишен или на възраст от 51 до 60 години. Сравнително безпроблемно се адаптира към страната ни, пристигнал е за да си търси работа, да започне свой бизнес или за да получи образование, показва още проучването.

Пред българските институции стои на дневен ред нелеката задача да осигурят обучение на майчин език за гражданите на страни извън Европейския съюз, заяви социологът доцент Цветозар Томов.

Направените изследвания, анализи и препоръки на екипа вече са включени в единствения за момента в България специализиран наръчник за приобщаване на чужденци. Екземпляри от него ще бъдат раздадени на служителите в областните съвети за сътрудничество по етнически и имиграционни въпроси, стана ясно в рамките на кръглата маса.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини