Частният скоростен път Русе-Свиленград с още три алтернативни трасета

Освен пътя Русе-Свиленград, още три алтернативни трасета ще разгледа тристранна компания между България, Катар, Турция. Едното е пътят Бургас – Варна, Варна през Шумен за Русе, другият маршрут е през Върбишкия проход и третият е през Шипка, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след края на втората среща с катарската и турската страни за възможностите за сътрудничество в големите инфраструктурни обекти, предадоха БТА и "Фокус".

"Катар няма претенции за маршрута, тъй като има информация само за предложения маршрут, който минава през Русе, Велико Търново през Прехода на Републиката и завършва на Свиленград, където ще свършва и съществуващата магистралата Истанбул – Свиленград. Колегите от Турция предложиха ново трасе, което минава през Върбишкия проход и от там през Шумен за Русе”, добави тя.

Дружеството ще може да прави предпроектни проучвания и анализи и на други проекти.

Страната ни няма да има финансов ангажимент по проекта за скоростния път Русе-Свиленград, освен за отчуждителните процедури, одобряването на парцеларни планове и издаване на разрешения за строеж.
Ангажимент на бъдещия концесионер или на компания, избрана на принципа на публично-частното партньорство, ще е да плати разходите по изграждането и поддръжката на пътя.
На бъдещия скоростен път Русе–Свиленград ще има „тол такса”, но не във вида, в който сме свикнали, добави Лиляна Павлова. Тя може да бъде GPS базирана такса или на друга система, не е задължително да бъде с кабини, каза министърът.

Тя се надява през октомври да бъде създадена тристранната компания, която да възложи предпроектните проучвания, финансово - икономически анализ за проектирането, изграждането и поддържането на скоростния път Русе - Свиленград.
Изграждането ще става на принципа на публично-частното партньорство.

Компанията трябва да бъде създадена според българското законодателство и правилата за работа, бизнес-план, 3-годишна бюджетна рамка.
До 15 юли ще се създаде надзорен комитет, който ще се представлява от трите държави, като всяка от страните след упълномощаване от своите правителство, ще излъчи двама представители.
Комитетът трябва до 20 септември да разработи статута, правилата за работа на бъдещата компания.
Първият документ, който се очаква да бъде подготвен в този период, е меморандум за разбирателство между правителствата на трите държави, който ще потвърди волята за изграждането на този път. С този меморандум ще бъде създадено съвместното тристранно дружество.

Участието на трите държави в надзорния комитет ще е пропорционално, очакването е и компанията да работи пропорционално, каза министърът.
В статута на дружеството ще бъдат разписани детайлни правила за работата му, допълни Павлова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини