Ден за хипертонията, мерят тегло и кръвно

Национална кампания „Здравословен начин на живот - нормално кръвно налягане" се провежда днес 17 май - Световен ден на хипертонията.

Капманията се провежда за седма поредна година у нас и е организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации. Тази година - в София, Плевен, Пловдив и Варн.

Денят се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония. Кампанията има за цел да повиши информираността на гражданите за причините и рисковете от високо кръвно налягане, да насърчи възрастните и децата сами да контролират заболяването и да го профилактират като се хранят и живеят здравословно.

Всяка година 17 май протича под различно мото, свързано с рисковите фактори, водещи до артериална хипертония. Те са свързани със здравословното хранене и начин на живот.

Тази година мотото на 17 май е „Здравословен начин на живот - здравословно кръвно налягане". Доброто познаване, ограничаване или избягване на тези фактори (прекомерна употреба на солени и мазни храни, недостатъчно движение, тютюнопушене и др.) може да отложи, да предотврати възникването на артериална хипертония, както и значително да подобри контрола й.
Повлияването им е от значение както за профилактиката на артериалната хипертонията, така и при вече проявено заболяване - да се подобри качеството на живот на хипертониците, да се запази работоспособността им, да се подобри прогнозата.

На 17 май, в градовете София, Плевен, Пловдив и Варна, на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници. Печатни материали със съвети как да се справят с високото кръвно налягане, също и методични указания за поведение при деца и подрастващи с АХ ще бъдат раздавани. Книжките се разпространяват от Международното дружество по хипертония. Желаещите ще могат да си измерят теглото и кръвното налягане и да направят тесто за оценка на информираността с награди.

Световният Ден на Хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното Дружество по Хипертония (ISH), Световният Ден на Бъбречните Заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната Диабетна Федерация (IDF).

Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини