Canon се отказва от човешкия труд

Canon планира напълно да се откаже от използването на труда на хора в производството си

Водещият японски производител на цифрови фотоапарати Canon реши да стане първата компания в света, която напълно да се откаже от използването на труда на хора в производството си, където ще използва само роботи, за да бъдат намалени разходите, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Процесът ще бъде напълно приключен за няколко години, уточни днес представител на компанията, но не посочи точна дата за пълната автоматизация на производството на Canon. Стъпката е предприета, за да се намалят разходите в производството.

Представителят на корпорацията обеща, че роботизацията няма да доведе до уволнения, тъй като работниците, които ще бъдат освободени, ще бъдат прехвърлени към други сфери на дейност.

Японските производители местят производството си в чужбина, за да компенсират загубите, причинени от повишаващия се курс на йената. Canon обаче вярва, че пълната автоматизация ще запази производството в Япония, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година Canon е произвел 25,9 милиона цифрови фотоапарата, което е равно на 20% от обема на този сегмент на световния пазар. Половината от този пазар се контролира от три японски компании - Canon, Sony и Nikon.

Напоследък конкуренцията на пазара на цифрови фотоапарати се засилва, което води до спад на цените, а позициите на японските производители отслабват заради поскъпването на йената спрямо западната валута.
Обикновен цифров фотоапарат се прави с 600 до 1000 части и досега пълна автоматизация при сглобяването му не е постигната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини