Скрит коридор към подземния свят открит под мексиканска пирамида

В апогея си древният град Теотиуакан в днешно Мексико е наброявал 125 000 жители, което го е правело един от най-оживените центрове в стария свят.

Никой не знае със сигурност къде е изчезнало процъфтяващото му население, но откритието на таен тунел и камера, погребани под Пирамидата на Луната, би могло да и помогне да разберем как древната мезоамериканска култура е гледала на последния си път.

“Огромните комплекси, в които са предлагали дарове на боговете, са свещеното ядро на Теотиуакан”, казва археологът Вероника Ортега от Националния музей по антропология и история в Мексико.

“За всички това е била меката на цивилизацията, следователно всичко открито вътре ще ни помогне да разкрием връзките между този древен мегаполис и други региони от Мезоамерика”

В официално съобщение за откритията, изследователи от музея и Националния автономен университет в Мексико хвърлиха светлина върху скорошни и съвсем нови находки под Пирамидата на Луната, построена през трети век.

С помощта на техниката електро-съпротивителна томография, учените успели да измерят и картографират подземните структури, така открили широка 15 метра камера, разположена на около 8 метра под повърхността.

Все още не се знае със сигурност каква е била целта и, но изследователите предполагат, че може би се касае за погребално помещение, в което са се извършвали свещени ритуали.

В допълнение към камерата, екипът открил тунел, свързващ помещението с древната Пирамида на Луната – предполагаем коридор към подземния свят, в който жителите на Теотиуакан са предлагали дарове, в съответствие с разбиранията си за смъртта и задгробния живот.

Според Ортега, предишни археологически изследвания в пирамидата разкрили тунели, съдържащи скелети и предполагаеми дарове – предмети, изработени от полускъпоценни камъни, включително огърлици и мозайки.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини