Митничарите можели да докажат парите си, държат ги в шах със СРС

Задържаните днес се изправиха пред съда

Почти всички задържани за подкупи и рекет митничари можели да докажат произхода на парите си, гласи кулоарна информация от хасковския окръжен съд, където днес се гледа мярката на задържаните 8 служители на митница Свиленград. Те са обвинени, че са главни разпределители на събираните подкупи от преминаващи през митницата.

В сряда вечерта, Главна дирекция борба с организираната престъпност, спипа цяла митничарска смяна в момент на разпределение на рушветите. В задържаните и стаята им за почивка бяха открити 15 хиляди лева, а впоследствие обискът по домовете разкри каси с хиляди левове, евра и долари. Веществените доказателства плюс разработка със СРС-та се считат за безспорно доказателство за порочната практика да се взимат пари по границата. Доказателствата се считаха за толкова убедителни, че дори вицепремиерът Цветан Цветанов разказа съдържанието на едно от СРС-тата, от което е видно искан и получен подкуп от турски превозвач. Според защитата на обвинените митничари, това е нарушение на закона, който постановява съдържанието на СРС-тата за класифицирана информация, т.е тайна.

Намерените пари пък си имат обяснение, научи Haskovo.net. Съпругата на един от арестуваните митничари обяви парите за нейни. По неофициални източници е известно, че в дома на Николай Колев са открити 915 € и 4125 $. Според съпругата Добринка обаче, тези пари са нейни и тя има писмени доказателства за това. Жената работила високоплатена длъжност в австрийската застрахователна компания „Граве“, а парите били обърнати във валута защото и били необходими при честите задгранични пътувания. В джоба на друг митничар пък са открити 100-на евро, за които отговорност поел синът му. При трети заловен, наличните в него 400 евро са били предназначени за синът му в София, който същия ден имал рожден ден.

Проблем пред защитата на 8-те митничари са СРС-тата. Вкупом адвокатите се оплакаха, че не им показват съдържанието на секретните файлове. Не е разкрит и свидетел на обвинението, който е засекретен. Неговите показания също са ключови.

Поне трима от задържаните са представили документи, че са болни и съдът ги е приел. Става дума за Стефан Костадинов, Наско Курдов, който е с байпас и трети, който бил с дископатия. Не е ясно дали това ще повлияе на мерките им. Прокурор Кирил Димитров и наблюдаващ прокурор Румяна Арнаудова от софийска градска прокуратура искат най-тежката мярка-постоянно задържане под стража, заради опасения, че задържаните ще укрият доказателства. Защитата иска по-леки мерки, отчасти и заради здравословните проблеми.

На всички задържани е повдигнато обвинение по член 321 от НК-участие в организирана престъпна група. Към някои има допълнителни обвинения за вещно укриване и подкуп. Заради естеството на обвиненията, делото ще се гледа по компетентност- в спецсъда в София.

Самата мярка за задържане ще стане ясна по-късно днес.

Г.Христов

Почти всички представиха документи че са болни
Никой от тях или близките им, не пожела да говори пред медиите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини