Перничани остават без интернет?

„Да, има сериозен риск повечето граждани на Перник в най-близко бъдеще да останат без достъп до Интернет! Отговорността за това не е наша, а на държавата, в лицето на Държавния национален строителен контрол (ДНСК).“

Това казват интернет доставчици в отговор на въпрос, поставен от читател, в статия, озаглавена „Какво се случва с интернет кабелите в Перник?” и уведомяват пернишката общественост за следното:

„Това което се случва в момента е пълен произвол, осъществяван от Българската държава чрез своята институция ДНСК върху представителите на един бизнес, който благодарение на собствената си изобретателност и усилия през последните 10 години успя да изведе България на трето място в света по скорост и качество на Интернет достъпа (http://inews.bg/Технологии/България-трета-в-света-по-скорост-на-интернет_l.a_c.389_i.112080.html)!

ТОВА, ВСЪЩНОСТ, Е И ЕДНО ОТ МАЛКОТО НЕЩА, С КОИТО БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕ ПРЕД СВЕТА!

Осъзнавайки ролята, която Интернет достъпът има за хората в световен мащаб, Организацията на Обединените нации (ООН) обяви достъпа до Интернет за едно от основните човешки права. В доклада на ООН, появил се през лятото на 2011 г., се настоява „държавите да избягват или да променят всякакви закони, които допускат възможността потребителите да бъдат изключени от интернет достъп”. От месец Юли миналата година ООН обяви, че „ще счита за нарушение на човешките права всяко едно действие на правителствата, което би довело до прекъсване на Интернет достъпа до крайните потребители”. ООН също така заяви, че ще третира всяко действие на правителствата, което води до изключване на крайните потребители от Интернет за „действие, несъответстващо на тежестта на каквото и да било допуснато нарушение”!

НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ, ВСЪЩНОСТ, ГАРАНТИРА ТОВА ВАШЕ ОСНОВНО ПРАВО!

Българският парламент, обаче, ОТКАЗВА да промени законодателството така, че да улесни работата ни и от там - достъпа ви до Интернет! Чрез залегнали в законите тромави и често пъти – неизпълними условия и процедури, държавата на практика ни лишава от легален начин да осъществяваме дейността си!

ТОВА Е ПЪЛЕН ПРОИЗВОЛ ВЪРХУ НАС, С КОЙТО СЕ ЦЕЛИ УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРОИЗВОЛ И ВЪРХУ ВАС!

Целите на този държавен произвол са три:

1.    Чрез използване на законови трикове и хватки да ликвидира конкуренцията на пазара, която ви осигурява Интернет достъп на световно ниво, но на конкурентна цена.

2.    Да концентрира предоставянето на услугата за Интернет достъп в ръцете на 1-2 големи оператора, които да станат монополисти на пазара.

3.    Да следи и контролира по-лесно вашият Интернет трафик.

Средствата, с които се осъществява този произвол са няколко:

1.    Отказ от страна на Държавата да промени Закона за електронните съобщения и Закона за устройство на територията по начин, който би позволил те да служат на обществото, а не обществото на тях.

2.    Неспазване на Закона за електронните съобщения от страна на ДНСК. В същия ясно е записано, че в райони с ниско жилищно застрояване доставката на тази услуга може да се извършва чрез въздушна кабелна мрежа!

3.    Заблуда на общественото мнение, че кабелите на Интернет доставчиците са единствените кабели, които придават неестетичен вид на градската среда (без това по никакъв начин да засяга кабелите на БТК, ЧЕЗ и други Интернет доставчици, чието минаване по въздушен път въобще не се коментира).

4.    Умишлено забавяне и неиздаване на строителни разрешения за подземно и въздушно полагане на кабелите ни, които общините и ДНСК са длъжни по закон да ни издават в срок.

5.    Толериране на едни доставчици на услугата (БТК, мобилни оператори и др.) за сметка на другите частните доставчици.

6.    Заблуждаване на общественото мнение, че навсякъде в цивилизования свят кабелите са положени под земята. Сами можете да се убедите, че в градовете на САЩ, Канада, Япония, Обединеното Кралство, Австралия, Нова Зеландия и др. развити индустриално страни доставката на Интернет се извършва изключително с въздушни кабелни мрежи. Кратък, но съдържателен филм по темата можете да видите тук: http://www.youtube.com/watch?v=J6bztskZL5o

Какво направихме ние досега:

1.    Опитахме се да променим законодателството по начин, който да е в услуга на бизнеса и от там – на вас, нашите клиенти. Участвахме в безброй обсъждания в министерства, парламентарни комисии и др., но с нулев резултат!

2.    Вложихме не малко усилия и финансови средства да положим подземно кабелите си на местата, където това е възможно. Там, където това е невъзможно или позволено от закона – те продължават да преминават по въздушен път.

3.    Изготвихме проекти, които в момента са на фаза одобрение и изпълнение

 

Град Перник е градът с най-къса подземна канална инфраструктура, която изцяло е собственост на БТК. За да я ползваме – БТК  иска непосилен наем. Градоустройствения план на града ни е от 1978 г. и в него НЕ Е ПРЕДВИДЕНО ДОИЗГРАЖДАНЕ ИЛИ РАЗШИРЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА КАНАЛНА МРЕЖА! Цената за изграждане на наша собствена канална мрежа е между 25 лв. и 35 лв. на линеен метър. Цена, която е непосилна за всяка една фирма, занимаваща се с Интернет доставка!

Не се чувстваме отговорни за това, че Българската държава прави всичко възможно да ни ликвидира, а от там – да ликвидира и вашето право да ползвате свободен, анонимен и неограничен достъп до Интернет на конкурентна цена! А това е записано в хартата на човешките права на ООН, която България също е ратифицирала!

Отказваме да станем жертва на тираничния произвол на Държавата, упражняван върху нас и от там – върху вас и няма да му се подчиним! За успеха на нашата справедлива кауза разчитаме на вас – нашите клиенти и заявяваме, че ще браним правата ви до край!

Ако през следващите 30 дни Интернета ви внезапно спре ви молим да не ни обвинявате за това! Ще направим всичко възможно да подновим връзката ви с глобалната мрежа в най-кратки срокове - каквото и да ни струва това!"

 „АЙ ТИ Мания” ЕООД, „Александрия” ООД, „ВИПНЕТ” ООД

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини