Мобилна камера засне над 200 нарушения по пътищата в Перник

Над 200 нарушения са констатирани с мобилната камера за видеонаблюдение само за пет дни в Перник.

Най-честото шофьорите превишават максимално допустимата скорост.

Средно по 50 нарушители на пътя дневно установяват служители от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Перник с помощта на мобилната камера за видеонаблюдение. В 90% от случаите шофьорите карат с превишена скорост. Камерата заснема още неправилно паркирани коли, разговори по мобилни телефони, шофиране без обезопасителни колани и преминаване на червен светофар. Без наказания няма да се измъкнат вече и шофьори, които, за да избегнат дългите опашки в пиковите часове, изобщо не спазват различните ленти за движение на кръстовищата и дори си позволяват от крайно дясна лента да завиват вляво. За такова нарушение глобата е 30 лв. 

Мобилната камера се използва както на територията на Перник, така и в другите общи от региона. Това става по предварително изготвен график и по преценка на ръководството на ОДМВР.

Специално определен служител в Пътна полиция успява да отработи ежедневно всички заснети нарушения и да изпрати призовки на шофьорите. Данните от мобилната камера се  прехвърлят на сървър. Системата е така направена, че никой не може да променя информацията или да изтрие вече заснето нарушение. В софтуера на видеонаблюдението е заложен много сериозен контрол на последващо отношение към нарушенията, които са заснети от мобилната камера. Така се спира възможността за корупционни практики с цел да се измъкне от наказателна отговорност някой шофьор. В защитени файлове, които са недостъпни за изтриване, се съхраняват и данни кой е преглеждал записа и на коя дата.

Най-важната цел на този вид контрол е всички шофьори, заснети в нарушение, да могат в много кратки срокове да бъдат глобени.

Мобилният автомобил ще премине на денонощен режим на работа.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини