Полицията се срещна с ромските лидери

Среща с ромски лидери проведе ръководството на полицията в Перник

Инициативата е на директора на ОДМВР – Перник комисар Валентин Димитров.

Ръководството на Областната дирекция на МВР  - Перник се срещна с ромски лидери в областта. Комисар Валентин Димитров, началниците на Първо и Второ РУП – Перник и началник отдел „Охранителна полиция” проведоха разговор с лидерите на 7 организации и двама представители на цигански махали в Перник.

Целта на срещата беше подобряване на комуникацията между органите на реда и представителите на ромската общност, диференциране на проблемите в ромските квартали и подобряване на обществения ред в тях.

„Идеята ни е да сме абсолютно открити, да разглеждаме проблемите по същество и където можем да помогнем. Съвместно да си сътрудничим, за да се вземат своевременни превантивни мерки”, каза пред присъстващите комисар Димитров. Председателят на Конфедерацията на ромите „Европа” Любчо Харалампиев бе категоричен, че проблеми има и основната причина е високата безработица сред ромското малцинство. Той заяви твърдата си позиция от свое име и от името на останалите присъстващи, че формалните лидери съдействат на органите на реда и ще продължават да го правят.

Според лидерите, един от пътищата за подобряване на обществения ред в ромските махали, в училищата с преобладаващи ромски деца и фирмите на територията на региона е назначаването на полицай и охранители от малцинствата. Само така е възможна постепенна интеграция и открояване на специфичните за етноса проблеми.

Комисар Димитров бе категоричен, че законът е еднакъв за всички и там, където ромите покрият изискванията за служители на реда или охранители, са добре дошли в редиците на правоохранителната система                                                                     

Ромите поискаха подобни срещи да се провеждат всеки месец, както и полицията да отделя по-голямо внимание на неформалните подрастващи лидери, който имат превес над съгражданите си. Според тях, по този начин може да се работи превантивно, а когато се извърши престъпление, същите да оказват съдействие при разкриването му.      Идеята бе възприета единодушно от двете страни, с което се постави началото на по-тясно сътрудничество.

 След срещата някой от присъстващите поставиха специфични проблеми пред началника на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР – Перник. Те го запознаха с конкретни случай и проблеми между роми и българи, както и с техни виждания, за преодоляването им.

В края двете страни заявиха категорично желание то си, за сътрудничество и съвместна работа и занапред.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини