Природозащитници: „Стратегията на общините спрямо бездомните кучета е грешна“

„Перник е на предпоследно място по стандарт на живот и на първо по нарушаване на закони. От онзи ден е факт една наредба, гласувана от Общински съвет, че хората, които хранят бездомни животни, ще бъдат глобявани. Според наредбата, животните ще бъдат извеждани извън града, вързани зад телени ограждения“, каза председателят на сдружение „Дай лапа“ Антоанета Ваташка на пресконференция в БТА вчера.

„Освен това в Перник едно семейство, което стопанисва приюта, източва парите на данъкоплатците. Има свидетели, с които сме посещавали изолатора , но там няма никакъв достъп и граждани не се допускат“, допълни тя.

По думите й има официален документ, според който от 2002-ра до 2008-ма са избити, не кастрирани, над 6 000 животни. „Попитахме кмета за това, но така и не получихме отговор. Писахме до министър Дянков и до Сметната плата за това какви средства са похарчени за кастрация на животни. Но се оказа, че писмото е насочено отново към Янакиева“, каза Ваташка.

„Пиша ежедневно до всички медии и когато кажа, че съм майка на две деца и въпреки това защитавам животните, не ми се обаждат“, каза Елица Енева от „Дай лапа“ на пресконференцията в БТА.

Според нея, проблемът е, че трябва да се ограничи притокът на животните от дома към улицата. „България не е София. Проблемът в Перник например е огромен. В Перник редовно се изхвърлят домашни кучета. Те раждат и малките се изхвърлят. Животът си дадох да пиша по различни инстанции и няма никакъв контрол. Как може човекът, който е убил най- много кучета, сега да е назначен за началник отдел „Здравеопазване на животните“ в „Областна дирекция по безопасност на храните“. И точно той е този, който трябва да прави проверки на сина си, изпълняващ програмата в Перник“, каза Елица Енева.

Незабавната оставка на зам.-кмета на София Мария Бояджийска пък поискаха представители на организации за защита на животните от столицата. „Именно тя е отговорна за увеличаването на бездомните кучета и трагедията, която се е случила в резултат на погрешната й стратегия, прилагана в столицата“, категорични са природозащитниците.

„В рамките на 10 дни станахме свидетели на два случая с одрани кучета, захвърлени в тревните площи на кв. "Малинова долина". Едното от тях е мъртво, а животът на другото е все още в опасност. Дни след това човек бе жестоко нахапан от кучета с риск за живота", каза Аксиния Боснева от Федерация "Грижа за бездомните животни".

До този момент никой не казва какви са били тези кучета, които са нахапали човека. Напълно е възможно, тъй като инцидентът е станал в близост до Околовръстното, това да са кучета от провеждали се незаконни боеве, коментира Боснева.

Според нея инцидентите идват като резултат от системното нарушаване на законовите разпоредби от страна на Столична община.

Според природозащитниците, неспазването на законите от местната власт прераства в гаф от национален и европейски мащаб.

Присъстващите се обединиха против забраната уличните кучета да бъдат хранени.

„Кучетата не отиват там, където има храна, а там, където има къде да се движат, защото кучето не е крава да седне и да пасе на крак, на него му трябва движение“, заяви Бонева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини