Природозащитници: „Стратегията на общините спрямо бездомните кучета е грешна“

„Перник е на предпоследно място по стандарт на живот и на първо по нарушаване на закони. От онзи ден е факт една наредба, гласувана от Общински съвет, че хората, които хранят бездомни животни, ще бъдат глобявани. Според наредбата, животните ще бъдат извеждани извън града, вързани зад телени ограждения“, каза председателят на сдружение „Дай лапа“ Антоанета Ваташка на пресконференция в БТА вчера.

„Освен това в Перник едно семейство, което стопанисва приюта, източва парите на данъкоплатците. Има свидетели, с които сме посещавали изолатора , но там няма никакъв достъп и граждани не се допускат“, допълни тя.

По думите й има официален документ, според който от 2002-ра до 2008-ма са избити, не кастрирани, над 6 000 животни. „Попитахме кмета за това, но така и не получихме отговор. Писахме до министър Дянков и до Сметната плата за това какви средства са похарчени за кастрация на животни. Но се оказа, че писмото е насочено отново към Янакиева“, каза Ваташка.

„Пиша ежедневно до всички медии и когато кажа, че съм майка на две деца и въпреки това защитавам животните, не ми се обаждат“, каза Елица Енева от „Дай лапа“ на пресконференцията в БТА.

Според нея, проблемът е, че трябва да се ограничи притокът на животните от дома към улицата. „България не е София. Проблемът в Перник например е огромен. В Перник редовно се изхвърлят домашни кучета. Те раждат и малките се изхвърлят. Животът си дадох да пиша по различни инстанции и няма никакъв контрол. Как може човекът, който е убил най- много кучета, сега да е назначен за началник отдел „Здравеопазване на животните“ в „Областна дирекция по безопасност на храните“. И точно той е този, който трябва да прави проверки на сина си, изпълняващ програмата в Перник“, каза Елица Енева.

Незабавната оставка на зам.-кмета на София Мария Бояджийска пък поискаха представители на организации за защита на животните от столицата. „Именно тя е отговорна за увеличаването на бездомните кучета и трагедията, която се е случила в резултат на погрешната й стратегия, прилагана в столицата“, категорични са природозащитниците.

„В рамките на 10 дни станахме свидетели на два случая с одрани кучета, захвърлени в тревните площи на кв. "Малинова долина". Едното от тях е мъртво, а животът на другото е все още в опасност. Дни след това човек бе жестоко нахапан от кучета с риск за живота", каза Аксиния Боснева от Федерация "Грижа за бездомните животни".

До този момент никой не казва какви са били тези кучета, които са нахапали човека. Напълно е възможно, тъй като инцидентът е станал в близост до Околовръстното, това да са кучета от провеждали се незаконни боеве, коментира Боснева.

Според нея инцидентите идват като резултат от системното нарушаване на законовите разпоредби от страна на Столична община.

Според природозащитниците, неспазването на законите от местната власт прераства в гаф от национален и европейски мащаб.

Присъстващите се обединиха против забраната уличните кучета да бъдат хранени.

„Кучетата не отиват там, където има храна, а там, където има къде да се движат, защото кучето не е крава да седне и да пасе на крак, на него му трябва движение“, заяви Бонева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини