Природозащитници: „Стратегията на общините спрямо бездомните кучета е грешна“

„Перник е на предпоследно място по стандарт на живот и на първо по нарушаване на закони. От онзи ден е факт една наредба, гласувана от Общински съвет, че хората, които хранят бездомни животни, ще бъдат глобявани. Според наредбата, животните ще бъдат извеждани извън града, вързани зад телени ограждения“, каза председателят на сдружение „Дай лапа“ Антоанета Ваташка на пресконференция в БТА вчера.

„Освен това в Перник едно семейство, което стопанисва приюта, източва парите на данъкоплатците. Има свидетели, с които сме посещавали изолатора , но там няма никакъв достъп и граждани не се допускат“, допълни тя.

По думите й има официален документ, според който от 2002-ра до 2008-ма са избити, не кастрирани, над 6 000 животни. „Попитахме кмета за това, но така и не получихме отговор. Писахме до министър Дянков и до Сметната плата за това какви средства са похарчени за кастрация на животни. Но се оказа, че писмото е насочено отново към Янакиева“, каза Ваташка.

„Пиша ежедневно до всички медии и когато кажа, че съм майка на две деца и въпреки това защитавам животните, не ми се обаждат“, каза Елица Енева от „Дай лапа“ на пресконференцията в БТА.

Според нея, проблемът е, че трябва да се ограничи притокът на животните от дома към улицата. „България не е София. Проблемът в Перник например е огромен. В Перник редовно се изхвърлят домашни кучета. Те раждат и малките се изхвърлят. Животът си дадох да пиша по различни инстанции и няма никакъв контрол. Как може човекът, който е убил най- много кучета, сега да е назначен за началник отдел „Здравеопазване на животните“ в „Областна дирекция по безопасност на храните“. И точно той е този, който трябва да прави проверки на сина си, изпълняващ програмата в Перник“, каза Елица Енева.

Незабавната оставка на зам.-кмета на София Мария Бояджийска пък поискаха представители на организации за защита на животните от столицата. „Именно тя е отговорна за увеличаването на бездомните кучета и трагедията, която се е случила в резултат на погрешната й стратегия, прилагана в столицата“, категорични са природозащитниците.

„В рамките на 10 дни станахме свидетели на два случая с одрани кучета, захвърлени в тревните площи на кв. "Малинова долина". Едното от тях е мъртво, а животът на другото е все още в опасност. Дни след това човек бе жестоко нахапан от кучета с риск за живота", каза Аксиния Боснева от Федерация "Грижа за бездомните животни".

До този момент никой не казва какви са били тези кучета, които са нахапали човека. Напълно е възможно, тъй като инцидентът е станал в близост до Околовръстното, това да са кучета от провеждали се незаконни боеве, коментира Боснева.

Според нея инцидентите идват като резултат от системното нарушаване на законовите разпоредби от страна на Столична община.

Според природозащитниците, неспазването на законите от местната власт прераства в гаф от национален и европейски мащаб.

Присъстващите се обединиха против забраната уличните кучета да бъдат хранени.

„Кучетата не отиват там, където има храна, а там, където има къде да се движат, защото кучето не е крава да седне и да пасе на крак, на него му трябва движение“, заяви Бонева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини