Природозащитници: „Стратегията на общините спрямо бездомните кучета е грешна“

„Перник е на предпоследно място по стандарт на живот и на първо по нарушаване на закони. От онзи ден е факт една наредба, гласувана от Общински съвет, че хората, които хранят бездомни животни, ще бъдат глобявани. Според наредбата, животните ще бъдат извеждани извън града, вързани зад телени ограждения“, каза председателят на сдружение „Дай лапа“ Антоанета Ваташка на пресконференция в БТА вчера.

„Освен това в Перник едно семейство, което стопанисва приюта, източва парите на данъкоплатците. Има свидетели, с които сме посещавали изолатора , но там няма никакъв достъп и граждани не се допускат“, допълни тя.

По думите й има официален документ, според който от 2002-ра до 2008-ма са избити, не кастрирани, над 6 000 животни. „Попитахме кмета за това, но така и не получихме отговор. Писахме до министър Дянков и до Сметната плата за това какви средства са похарчени за кастрация на животни. Но се оказа, че писмото е насочено отново към Янакиева“, каза Ваташка.

„Пиша ежедневно до всички медии и когато кажа, че съм майка на две деца и въпреки това защитавам животните, не ми се обаждат“, каза Елица Енева от „Дай лапа“ на пресконференцията в БТА.

Според нея, проблемът е, че трябва да се ограничи притокът на животните от дома към улицата. „България не е София. Проблемът в Перник например е огромен. В Перник редовно се изхвърлят домашни кучета. Те раждат и малките се изхвърлят. Животът си дадох да пиша по различни инстанции и няма никакъв контрол. Как може човекът, който е убил най- много кучета, сега да е назначен за началник отдел „Здравеопазване на животните“ в „Областна дирекция по безопасност на храните“. И точно той е този, който трябва да прави проверки на сина си, изпълняващ програмата в Перник“, каза Елица Енева.

Незабавната оставка на зам.-кмета на София Мария Бояджийска пък поискаха представители на организации за защита на животните от столицата. „Именно тя е отговорна за увеличаването на бездомните кучета и трагедията, която се е случила в резултат на погрешната й стратегия, прилагана в столицата“, категорични са природозащитниците.

„В рамките на 10 дни станахме свидетели на два случая с одрани кучета, захвърлени в тревните площи на кв. "Малинова долина". Едното от тях е мъртво, а животът на другото е все още в опасност. Дни след това човек бе жестоко нахапан от кучета с риск за живота", каза Аксиния Боснева от Федерация "Грижа за бездомните животни".

До този момент никой не казва какви са били тези кучета, които са нахапали човека. Напълно е възможно, тъй като инцидентът е станал в близост до Околовръстното, това да са кучета от провеждали се незаконни боеве, коментира Боснева.

Според нея инцидентите идват като резултат от системното нарушаване на законовите разпоредби от страна на Столична община.

Според природозащитниците, неспазването на законите от местната власт прераства в гаф от национален и европейски мащаб.

Присъстващите се обединиха против забраната уличните кучета да бъдат хранени.

„Кучетата не отиват там, където има храна, а там, където има къде да се движат, защото кучето не е крава да седне и да пасе на крак, на него му трябва движение“, заяви Бонева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини