Природозащитници: „Стратегията на общините спрямо бездомните кучета е грешна“

„Перник е на предпоследно място по стандарт на живот и на първо по нарушаване на закони. От онзи ден е факт една наредба, гласувана от Общински съвет, че хората, които хранят бездомни животни, ще бъдат глобявани. Според наредбата, животните ще бъдат извеждани извън града, вързани зад телени ограждения“, каза председателят на сдружение „Дай лапа“ Антоанета Ваташка на пресконференция в БТА вчера.

„Освен това в Перник едно семейство, което стопанисва приюта, източва парите на данъкоплатците. Има свидетели, с които сме посещавали изолатора , но там няма никакъв достъп и граждани не се допускат“, допълни тя.

По думите й има официален документ, според който от 2002-ра до 2008-ма са избити, не кастрирани, над 6 000 животни. „Попитахме кмета за това, но така и не получихме отговор. Писахме до министър Дянков и до Сметната плата за това какви средства са похарчени за кастрация на животни. Но се оказа, че писмото е насочено отново към Янакиева“, каза Ваташка.

„Пиша ежедневно до всички медии и когато кажа, че съм майка на две деца и въпреки това защитавам животните, не ми се обаждат“, каза Елица Енева от „Дай лапа“ на пресконференцията в БТА.

Според нея, проблемът е, че трябва да се ограничи притокът на животните от дома към улицата. „България не е София. Проблемът в Перник например е огромен. В Перник редовно се изхвърлят домашни кучета. Те раждат и малките се изхвърлят. Животът си дадох да пиша по различни инстанции и няма никакъв контрол. Как може човекът, който е убил най- много кучета, сега да е назначен за началник отдел „Здравеопазване на животните“ в „Областна дирекция по безопасност на храните“. И точно той е този, който трябва да прави проверки на сина си, изпълняващ програмата в Перник“, каза Елица Енева.

Незабавната оставка на зам.-кмета на София Мария Бояджийска пък поискаха представители на организации за защита на животните от столицата. „Именно тя е отговорна за увеличаването на бездомните кучета и трагедията, която се е случила в резултат на погрешната й стратегия, прилагана в столицата“, категорични са природозащитниците.

„В рамките на 10 дни станахме свидетели на два случая с одрани кучета, захвърлени в тревните площи на кв. "Малинова долина". Едното от тях е мъртво, а животът на другото е все още в опасност. Дни след това човек бе жестоко нахапан от кучета с риск за живота", каза Аксиния Боснева от Федерация "Грижа за бездомните животни".

До този момент никой не казва какви са били тези кучета, които са нахапали човека. Напълно е възможно, тъй като инцидентът е станал в близост до Околовръстното, това да са кучета от провеждали се незаконни боеве, коментира Боснева.

Според нея инцидентите идват като резултат от системното нарушаване на законовите разпоредби от страна на Столична община.

Според природозащитниците, неспазването на законите от местната власт прераства в гаф от национален и европейски мащаб.

Присъстващите се обединиха против забраната уличните кучета да бъдат хранени.

„Кучетата не отиват там, където има храна, а там, където има къде да се движат, защото кучето не е крава да седне и да пасе на крак, на него му трябва движение“, заяви Бонева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини