Хасковлийки се възнесоха на Ямача

Литийното шествие приближава параклиса "Възнесение Господне"

Солидно множество хасковлии, на 90% жени, тръгнаха днес в литийно шествие от града към параклиса "Възнесение Господне" на Ямача. Там участваха в служба в чест на днешния Спасов ден. Празникът идва точно 40 дни след Възкресение Господне и бележи възнасянето на Исус Христос до своя отец-Бог.

По традиция, шествието с икони на възнасящия се Исус, тръгва от църквата „Свети архангел Михаил“ и водено от храмовия свещеник отец Златко приключва до параклиса. Там се раздава светен курбан и светен хляб. Почитането на празника започнало още снощи с раздаване на светен фасул.

По-важната част на Спасов ден е в нощта преди него. Тогава безплодните жени нощували на поляните в очакване на помощ да бъдат излекувани от безплодие. Ако жена зачене в този ден, смятало се че е свещено и не се е тълкувало като прелюбодеяние. Оттогава е спонтанното възклицание „Те ти булка Спасов ден“. Изразът е популяризиран от българска народна приказка със силно еротичен привкус. За едно мома, която дълго не можела да си намери мъж с „възможности“ отговарящи на потребностите и щенията и. Щяла да се беси, но баща и открил надарения Юнак, а попът ги венчал на Спасов ден с думите „Те ти булка!“. И на времето както и сега, момите срещат затруднение за намиране на мъж с „възможности“, което обяснява голямата популярност на празника и в наши дни, подметнаха зевзеци, докато невярващо брояха жените пред параклиса.

Нощували булки на поляните обаче нямало, щото тази година на Ямача няма и много поляни. Култовия хасковски хълм е обект на усилени строително ремонтни работи по облагородяването му. А на чакъл народна традиция не се прави.

За това си има хотели.

Г.Христов

Жените бяха главните ентусиасти
Множеството целуваше светите икони

Отец Златко отслужи литургия
В казаните вряха 4 агнета дарени от спонсори
Липсата на поляни пред параклиса отказа нощувката на булките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини