Генетичен анализ премести люлката на човечеството

Бушмените хомани , слабо изучено мистериозно племе

Люлката на човечеството е в Южна Африка, а не в източната част на континента, според ново изследване. Районът, където са се зародили съвременните хора, е определен на база генетичен анализ на няколко слабо изучени африкански племена.

Видът Homo sapiens , според досегашните генетични и антропологични анализи, се зародил в малък район в източната част на Африка. В ДНК-то на съвременните хора може да се открие "наследството" - ДНК на първите представители на рода от източна Африка.  Именно там са намерени и най-ранните останки от Homo sapiens.

Сега учени изследвали ДНК на племена от различни региони на  Африка, които са се съхранили от около 200 хиляди години -  говорещите на т.нар. щракащи езици.  Бушмените от племето хомани и няколко племена от Намибия имат в езика си щракащи звуци, които не се срещат в никой друг език. Освен тях, в изследването на ДНК били включени пигмеите биака от Централна Африка и народът сандави от източна Африка. За "контролна" ДНК била използвана ДНК на хора от италианска област. 

Генетичното разнообразие на африканските популации, определено по присъстващите в изследваните ДНК характерни SNP (single nucleotide polymorphism), е най-голямо в южните части на Африка и намалява на север, показва последният анализ. На базата на този резултат учените смятат, че Homo sapiens се е зародил в южна Африки, а впоследствие малобройни групи от представители на вида са мигрирали в другите части на континента, основавайки нови популации. Малко количество хора не може да „пренесе” в гените си цялото разнообразие на голямата популация.

Учените са публикували резултатите от изследването в Proceedings of the National Academy of Sciences, а резюме има на сайта Nature News. Тяхните изводи са предизвикали и скептични отзиви, но науката продължава да трупа факти, доказателства и теории за мястото, наричано люлка на човечеството.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини